Vrućine pune ambulante

Visoke dnevne temperature najnepovoljnije utiču na hronične bolesnike. Zbog toga se Hitnoj službi novopazarskog Doma zdravlja ovih dana dnevno javi i do 190 pacijenata, što je za 70 više u odnosu na prosjek.

Prema riječima načelnice Hitne službe novopazarskog Doma zdravlja, doktorke Misale Islamović Aličković, najveći broj pacijenata javlja se u toku treće smene.

To su uglavnom hronični bolesnici sa povećanim krvnim pritiskom, asmatičari, kod kojih, pored redovne terapije, usled visokih temparatura, dolazi do pogoršanja osnovne bolesti.

U skladu sa klimatskim uslovima, doktorka Islamović Aličković savetuje pacijentima da obrate pažnju na pravilnu ishranu, sa dosta voća, povrća i tečnosti; da izbjegavaju direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti u intervalu od 11 do 16 sati, i preporučuje lagane šetnje u večernjim i ranim jutarnjim satima.

Izvor: rtvnp.rs

facebook komentari:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>