Veliko spremanje Srbije

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije u okviru akcije “Očistimo Srbiju” planiralo je veliku radnu akciju na dan 9. Juna 2012. godine pod nazivom “Veliko spremanje Srbije”.

Ovu akciju podržala je Vlada Republike Srbije i pozvala sve državne organe, javna preduzeća, ustanove, obrazovne institucije, udruženja i građane da pordže i uključe se u ovu akciju. Opština Prijepolje i njeni organi podržaće ovu akciju i uzeće aktivno učešće u njoj. Izuzetno dobar efekat ove akcije ostvaren je prošle godine kada su u ovoj sandžačkoj opštini očišćene brojne divlje deponije što je izazvalo zadovoljstvo kod građana Prijepolja.

Koordinator štaba i član opštinskog veća zadužen za ekologiju Mersid Mekić naglasio je šta je novo planirano u ovogodišnjoj akciji “Veliko spremanje Srbije”.

“Ono što ćemo novo uvesti u ovoj akciji jeste prezentacija, odnosno, predstavljanje novog načina upravljanja otpadom uz aktivno učešće svih subjekata, pre svega građana Prijepolja i preduzeća koja se bave reciklažom. Naime, mi planiramo da na određenim mestima postavimo zelena ostrava, koja podrazumevaju postavljanje namenskih kontejnera”, kaže Mekić i dodaje da će “prvi put postojati mogućnost odvajanja otpada na licu mjesta, znači da će prvi put sirovina biti na pravom mjestu i gdje će preduzeća zadužena za reciklažu odvoziti na tretman te sirovine, koje će se reziklažom opet vratiti u proizvodnju istih ili sličnih predmeta”.

Mekić je napomenuo da ova akcija ima i edukativni smisao, tj. podizanje kapaciteta nivoa svesti građana.

“Akcija traje jedan dan, ali mi ćemo u Prijepolju nekoliko dana prije postaviti zelena ostrva i na njima će građani polahko početi da vrše separaciju tog otpada”, rekao je na kraju Mekić.

Ministarstvo je raspisalo konkurs za nevladine organizacije kako bi pružile podršku u realizaciji i koordinaciji akcije “Veliko spremanje Srbije”.

Za potrebe akcije biće obezbjeđene rukavice i vreće za prikupljanje otpada. Kako bi Prijepolje sačuvalo epitet najčistijeg grada u regionu, pozivaju se građani da u što većem broju uzmu učešće u ovoj akciji.

Izvor: rtvnp.rs

Photobucket

facebook komentari:

1 Comment

  1. Ibrahim Mehmedovic

    09/06/2012 at 22:08

    Umesto da ovu akciju vode pravi ekolozi kao sto je Bake Sijaric a ne Mersid Mekic i Malica Plojovic, jer u prethodnom periodu svaku ekolosku akciju u nasem gradu je bio organizovao mladi Sijaric a sad odjednom dobijamo ljubitelje prirode iz gradske uprave.

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *