Sutra počinje Ramazan

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Srbije, 20. jula 2012. godine počinje mjesec Ramazan, mjesec posta, molitve, milosti i praštanja, uzdržavanjem od hrane i pića, ali i loših misli i djela od jutra (sufura) do večeri (iftara).

Ramazan je deveti mjesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mjesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Početkom mjeseca Ramazana, kapije Dženneta se otvaraju, a kapije Džehennema zatvaraju, a šejtani budu okovani i njihovo djelovanje bude onemogućeno.

27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) je najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kur'ana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, i njena je vrijednost “veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći”.
Za Ramazan se kaže i da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je “vredniji od hiljadu drugih meseci”.

Post je skriveno ispoljavanje vjere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerstva.

Kada se predaju postu vjernici znaju da to čine zarad Allaha dž.š., i da On za to posebno nagrađuje.
Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet dnevnih namaza, a i na teravijama, iako se oni mogu obavljati i u kući.

Jednomesečni post vjernike ne oslobađa čovjeka redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju vjerskim dužnostima, na primer, neka privatna preduzeća tim danima planiraju kolektivne godišnje odmore, a smjenski rad se prilagođava potrebama.

Tokom ramazanskih noći česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Prva mukabela se počinje učiti dan prije ramazana, a završava se Hatma dovom uoči Bajrama ili Hatma dovom u džamiji prije klanjanja bajram-namaza. Također, prve teravije se klanjaju dan uoči mjeseca Ramazana.

Velika čast je znati pravilno učiti Kur'an a.š,, a velika nagrada čeka one koji dolaze da slušaju i prate učenje mukabele u džamijama.

Mukabela je učenje Kur'ani-Kerima (čitanje) po 10 lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija.

Za više od milijardu muslimana svijeta ove godine 20. juli je prvi dan Ramazana, a završit će se praznikom, odnosno Bajramom, 19. Avgusta 2012. godine.

Nakon tridesetodnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vjernici, sretni ispunjenim obavezama prema Allahu dž.š., vraćaju svakodnevnom životu.

Izvor: mesihatsandzaka.rs

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *