Novopazarac koga juri Interpol SLOBODNO ŠETA SRBIJOM

289
Foto: Privatna arhiva

Izet – Izo Ajdinović (35), Novopazarac koga su prošle godine Europol i Enfast (Evropska mreža za aktivnu potragu begunaca) stavili na listu najvećih kriminalaca i najtraženijih osoba u Evropi, osuđen je na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva Elvedina Bibića.

Kriminalac broj jedan na luksemburškoj listi najtraženijih, na slobodi čeka odluku Apelacionog suda u Kragujevcu koji treba da potvrdi ili obori presudu koju mu je izrekao Viši sud u Novom Pazaru.

“Ajdinović slobodno šeta Novim Pazarom. Za njim u Srbiji nema nikakve potrage i našem pravosuđu je dostupan”, kaže sagovornik “Blica” blizak pravosuđu.

I dok Srbijom Ajdinović može nesmetano da se kreće, bez straha da će biti uhapšen, osim ako ne bude uhvaćen u nekom krivičnom djelu, ukoliko pokuša da napusti teritoriju domovine biće mu stavljene lisice na ruke, po međunarodnoj potjernici Luksemburga. U Srbiji ga od izručenja po toj poternici štiti to što mi nemamo biletaralan ugovor o izručenju sa Luksemburgom, kao recimo sa pojedinim državama iz okruženja.

“Trenutno je jedina mogućnost da se Ajdinoviću sudu po optužbama iz Luksemburga, da pravosuđe te države, članice Evropske unije, našem sudu ustupi predmet. U tom slučaju, Ajdinoviću bi se sudilo u Srbiji”, dodaje sagovornik “Blica”.

Ajdinović je, inače, jedan od osmoro državljana Srbije čije ime je na javnoj Interpolovoj poternici. Pre toga ime mu se pojavilo na listi najtraženijih evropskih kriminalaca koju je objavio Europol, i to po zahtevu Luksembuga.

Luksemburg Ajdinovića sumnjiči za kidnapovanje, nelegalno pritvaranje, uzimanja talaca i oružanu pljačku. Ajdinović se tereti da je 2013. godine sa svojom kriminalnom grupom zarobio luksemburšku porodicu. Oni su u Ulici Žan Šoter provalili u kuću, a Ajdinović je najstarijem muškarcu prislonio pištolj na glavu dok su njegovi saučesnici tražili novac i dragocjenosti.

Iako niko od ukućana nije hteo da kaže šta od nakita poseduje, kao i gde se nalazi gotovina, razbojnici su ipak uspeli nakon više desetina minuta da pronađu 8.500 eura.

“Kada su pronašli novac, sve su vezali, kao što su odmah vezali i oca porodice izolir-trakom. Grupa je pobegla i do danas još niko nije uhapšen. Veruje se da Izo živi u Srbiji i da bi trebalo da bude izručen da bi prisustvovao suđenju za razbojništvo u Luksemburgu”, pisali su mediji u Luksemburgu.

Bibić ranio Ajdinovića u bolnici

Ajdinović je u Srbiji nepravosnažno osuđen zbog pokušaja ubistva Elvedina Bibića, u maju 2014. godine. Međutim, 30. januara prošle godine Bibić je u sobi specijalne bolnice “Novopazarska banja” pucao Ajdinoviću u nogu i ranio ga.

Pobegao je, ali je ubrzo uhapšen u okolini Sjenice, a pre toga je na Fejsbuku napisao da će se predati pravosudnim organima, jer je, kako je naveo, to njegova građanska dužnost. U poruci na ovoj društvenoj mreži poručio je da je “tačno da je pucao na Ajdinovića jer se, za razliku od policije i pravosuđa, on ne plaši kriminalaca koji napadaju žene i djecu po Luksemburgu”. Na Facebooku je također napisao da se to jutro u banji našao slučajno i da ništa nije bilo planirano. Sukob između njih dvojice, navodno, nastao je zbog novca dok je Bibić radio kao obezbjeđenje Ajdinovićevog restorana u Novom Pazaru.

Izvor: Blic.rs