Mustafić: Posao na moru za 20.000 sezonskih radnika, plata 500 eura

0
250

U susret ljetnoj turističkoj sezoni, u Crnoj Gori već je krenula potražnja za sezonskim radnicima. Prema procjenama Zavoda za zapošljavanje, oko 20.000 sezonskih radnika biće potrebno samo na primorju pa su predstavnici Vlade i poslodavci pozvali domaće radnike da ove sezone pronađu posao na crnogorskom primorju, javlja Anadolija.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić istakao da je da Crna Gora iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u susret turističkoj sezoni, organizovali su danas konferenciju na temu “Zaposlimo domaće”. Cilj je, kako su istakli, da se nezaposlena lica iz Crne Gore zaposle tokom ljetne sezone.

“Iako je u Crnoj Gori i dalje mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje. U ovom trenutku na evidenciji Zavoda je 38.500 nezaposlenih, što je 18,4 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Vjerujem da će i ove godine crnogorsko primorje biti odredište za mnoge domaće radnike”, kazao je Mustafić.

Foto: Anadolija

On je rekao da na osnovu iskustva iz prethodnih godina, najveća tražnja se očekuje od poslodavaca u oblastima turizma, ugostiteljstva, trgovine i usluga.

“Procjene su da će posla biti za oko 20.000 sezonaca na primorju”, rekao je Mustafić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana.

“Vlada je u prethodnom periodu odgovorno radila na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta i efikasno funkcionisanje tržišta rada, uz povećanje aktivnosti radne snage i ukupne zaposlenosti, posebno u privatnom sektoru, i smanjenju nezaposlenosti, s ciljem ostvarivanja boljeg ekonomskog rasta i jačanja konkurentnosti domaće ekonomije”, istakao je Purišić.

Foto: Anadolija

Poručio je da “radnu snagu trebamo učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU, odnosno gdje dohodak i uslovi rada budu na većem nivou”.

Predsjednik crnogorskg turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji.

“Mi nemamo dovoljno radne snage. Mi u turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku”, istakao je Radulović.

Kazao je da je plata sezonskog radnika u Crnoj Gori oko 500 eura, a da u regionu jedino u Hrvatskoj su veće zarade.