Neto plata 810 eura: Pošta Slovenije traži radnike u BiH i Srbiji

121
Foto: Večer

Slovenska državna pošta Pošta Slovenije (PS) odlučila je zbog nedostatka vozača i poštara te kadrove potražiti u BiH i Srbiji, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihova sindikata, pišu slovenski mediji.

“Poštar koji ne zna slovenski jezik teško će moći komunicirati s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenskih poštara”, objavio je sindikat slovenskih poštara, prenijeli su mediji.

Poštari navode kako pismonoša u Sloveniji mora dobro poznavati slovenske i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka, a sumnjaju da iza poteza uprave da poštare i vozače nađe u inostranstvu stoje drugi razlozi.

Plate poštara i vozača u Pošti Slovenije relativno su male, a poštarski sindikat žali se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga približiti komercijalnim ponuđačima poštanskih i sličnih usluga, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat.

Predsjednik Sindikata poštanskh službenika KS 90 Saša Gržinič kazao je kako je uvjeren da bi Pošta dodatne djelatnike mogla naći među 80-ak tisuća nezaposlenih u Sloveniji, ali da bi prije toga morala urediti uvjete rada i plate, umjesto da “bježi od odgovornosti” i traži zaposlene u inostranstvu.

Uprava je potvrdila da će novim radnicima uz radne dozvole osigurati i obvezan kurs slovenskog jezika za koji država daje subvenciju te platiti ispit iz poznavanje slovenskog ustava i poštanskih propisa.

U upravi slovenske pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o “mizernim” plaćama, navodeći kako prema službenim podacima neto plaća njihova pismonoše iznosi u prosjeku 810 eura, da mogu zaraditi i bonus i da dobivaju doplatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prijevoza na posao i s posla.