Bičakčić gradi hidroelektrane u Turskoj, Albaniji i na Kosovu

Pored turizma i poljoprivrede, Bosna i Hercegovina ima velike perspektive u energetici, to jeste proizvodnji električne energije.

Prema mišljenjima većine relevantnih stručnjaka, energetika, poljoprivreda i turizam su “strateški pravci gdje se mogu vrlo brzo napraviti iskoraci u smislu razvoja, zapošljavanja i stvaranja uvjeta za razvoj vlastitih ljudskih i prirodnih resursa”. No, što je malo poznato, bosanskohercegovačke kompanije iz ove oblasti postaju konkurente i daleko izvan granica BiH.

To je prepoznao i bivši premijer Federacije BiH i direktor “Elektroprivrede BiH” Edhem Bičakčić, čija kompanija je projektirala i gradila brojne male hidroelektrane diljem BiH, a odnedavno posluje i u Turskoj, Albaniji i na Kosovu.

“Energetika, odnosno obnovljivi izvori električne energije su nešto što BiH može ponuditi Evropi. Ako pratite evropske direktive i standarde, vidite koliko se u toj oblasni ulaže novaca u razvoj novih tehnologija, a u smislu pronalaska alternative za  velike zagađivače CO2 i za nuklearnu tehnologiju. Primjerice, jedna Njemačka donijela je odluku o gašenju nuklearnih postrojenja. Alternative za to postoje na prostorima Balkana. BiH posebno ima značajne neiskorištene resurse u svim tim segmentima”, govori Bičakčić za agenciju Anadolija (AA).

Bičakčićeva kompanija specijalizirala se za izgradnju malih hidroelektrana, vjetroparkova, solarne i fotooptičke tehnologije, te razvoj tržišta energije.

U tome su bili pioniri u BiH i na Balkanu. Danas se smatraju brendom u toj oblasti. Kao i drugi bh. privrednici žale se na vrlo složene, dugotrajne procedure, često “ukočene bez razloga”. To im onemogućava da se još brže razvijaju uprkos znanju i iskustvima koje posjeduje.

Sve ove činjenice potaknule su ih da se brže razvijaju na prostoru balkanskog regiona, a odnedavno i u Turskoj. Bičakčić bi u ovom mjesecu trebao održati nekoliko sastanaka u Vladi Republike Turske, nakon kojih se očekuje veći broj poslova za njegovu kompaniju u toj zemlji.

“Da bi iskoračili naprijed, shvatili smo da moramo izaći u regiju. Zato sada radimo projekt  dvije hidrocentrale u Albaniji, ukupne snage 5 megavata (MW). U Albaniju izvozimo i takozvanu Bosansku turbinu. To je danas najsloženiji bh. izvozni proizvod na kojeg smo ponosni i sa kojim možemo biti konkurentni i u Evropi.  Također, radimo šest malih hidrocentrala na Kosovu. Radimo i projekte u Turskoj. Za sada su oni u fazi projektiranja, no vrlo brzo ćemo doći u poziciju da i tamo nudimo projekte hidrocentrala po sistemu “ključ u ruke”. I u Turskoj želimo nastupati sa Bosanskom turbinom, našim izvoznim proizvodom”, kazao je Bičakčić.

Nadalje, govoreći o poslovima u Turskoj, Bičakčić navodi da se radi na projektu na rijekama crnomorskog sliva, koje su slične onima u BiH. Riječ je o području od 250 kilometara od Istanbula u pravcu Ankare.

“Ponudili smo projektna rješenja za hidrocentrale snage 5MW. U toku je postupak izdavanja okolinske saglasnosti. Ako prođu procedure, bit ćemo u poziciji da energetske objekte nudimo po sistemu ključ u ruke u smislu elektro-mašinske opreme”, objašnjava Bičakčić.

U prošloj godini kompanija “Bičakčić”d.o.o završila je dva domaća projekta na rijeka kod Doboja, odnosno Strgačine.

“Za “Elektroprivredu Republike Srpske” i austrijskog investitora ove godine radimo i projekt u Zavidovićima, te jedan projekt za domaće investitore u Fojnici. Također, u BiH imamo dvije hidrocentrale koje, po planu, treba da završimo do konca godine i time osiguramo nova tri megavata električne energije našem elektroenergetskom”, rekao je Bičakčić.

Bičakčićeva kompanija, zanimljivo je realizirala i projekt proizvodnje električne energije korištenjem sunčeve svjetlosti, te su na taj način već proizvedeni prve količine električne energije.

(Anadolija)

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *