Serdžade s kraja 18. i 19. stoljeća skriveno blago sarajevskih džamija

472
Foto: Anadolija

SARAJEVO – Sarajevske džamije stotinama godina, dok se generacije vjernika smjenjuju, čuvaju stare serdžade u najljepšim bojama i motivima. Skrivena su usmena predanja o tome kako su ručno izrađene, vunene i svilene molitvene prostirke stigle na prostore današnjeg Sarajeva.

Ta pitanja navela su Kenana Šurkovića, glavnog urednika magazina “Islamic Arts”, i Harisa Derviševića, doktora historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, da obiđu 40 sarajevskih džamija.

Dervišević u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako ni sam nije vjerovao kakvo blago umjetnosti ćilimarstva će pronaći u džamijama širom Sarajeva.

Foto: Anadolija

“Nevoljko smo se latili ovog posla jer smo smatrali da toga nema mnogo, jer kruže priče da je Sarajevo izgubilo stare serdžade, stare tepihe i ćilime. Obišli smo 40 džamija u Sarajevu, ostali smo bez daha i napravili kolekciju od nekih četrdesetak ćilima i serdžada”, ističe Dervišević.

Talijanski stručnjak potvrdio vrijednost sarajevskih serdžada

Nakon što je sačinjena kolekcija starih serdžada, trebalo ih je vremenski datirati. Dervišević ističe da je u BiH tek “u povoju” istraživanje historije ćilimarstva, tako da nema puno stručnjaka koji se time mogu pozabaviti.

Foto: Anadolija

Šurković i Dervišević dosjetili su se italijanskog stručnjaka Alberta Boralevija, jednog od vrhunskih stručnjaka za tepihe i ćilime u svijetu.

Boralevi je, nakon što je putem maila pregledao slike serdžada iz sarajevskih džamija, odgovorio kako je riječ o vrijednim eksponatima koji imaju historijsku vrijednost.

Serdžade su vremenski datirane na osnovu stilske komparacije koja se nalazi u katalozima i muzejima svijeta, bez hemijskih analiza. Utvrđeno je da su sve serdžade dospjele u sarajevske džamije sa područja zapadne Anadolije.

Izvor: Anadolija