PRIMILI ISLAM U TIŠINI I BEZ POMPE: Malo ko zna da su ove poznate ličnosti zapravo muslimani

624

U toku drastičnog porasta islamofobije u zapadnim zemljama, američki mediji su napravili listu poznatih Amerikanaca, za koje se malo zna da su zapravo muslimani.

Napadi takozvane “Islamske države” na zemlje Zapada izazvali su pravu poplavu islamofobije, a islam se nerijetko kategorizira kao relgija nasilja, a ne religija mira.Iz tog razloga Amerikance treba podsjetiti da muslimani odavno žive među njima, te da su mnogi od njih u SAD idoli milionima fanova.

Za Muhameda Alija ili Kareema Abdul-Jabbara se zna da su muslimani, ali mnogi nisu znali da su to još neka velika imena iz SAD.

Ovo je lista najpoznatijih muslimana u SAD:

Shaquille O’Neal

Puno ime legendarnog NBA košarkaša glasi Shaquille Rashaun O’Neill, što na arapskom jeziku znači ‘mali ratnik’. O’Neal je na islam prešao 2010. godine, kada je obavio i odlazak na hadž.

Snoop Dog

Slavni i kontroverzni američki reper Snopp Dog na islam je prešao prije desetak godina. Ipak, kontroverzni reper odbio se odreći pušenja marihuane, izjavivši kako Kur’an zabranjuje alkohol, ali se nigdje ne spominje marihuana.

Ellen Burstyn

Slavna glumica, koja je ostala upamćena po ulogama u filmovima The Exorcist i Requiem for a dream, prije više od decenije je prihvatila islam, ali nikada o svojoj odluci nije željela pretjerano pričati.

Janet Jackson

Popularna pjevačica, sestra Michaela Jacksona, na islam je prešla kada se udala za arapskog milijardera Wissama al Manu. Danas živi u Kataru po tradicionalnim islamskim običajima.

Gigi Hadid

Jedna od najpopularnijih manekenki u SAD je muslimanka. Njeno puno ime glasi Jelena Noura Hadid. Njen je otac Arap, iz Jordana, a ona sa ponosom tvrdi kako u sebi ima palestinske krvi.

Mike Tyson

Na vrhuncu svoje karijere, 1992. godine, legendarni bokser Mike Tyson je prihvatio islam. Uzeo je srednje ime Aziz i danas je jedan od najglasnijih Amerikanaca u borbi protiv Donalda Trumpa.

Busta Rhymes

Trend među američkim reperima je da prihvataju islam. Busta Rhymes je to učinio među prvima.

Ice Cube

Glumac i reper Ice Cube sebe zove ‘prirodnim muslimanom’. ‘Znate, moja je religija moj odnos sa Bogom. Ne moram ići u džamiju da bih mu bio blisak. On je uvijek tu sa mnom’, rekao je Ice Cube.

Izvor: Freshpress.info