Održana Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

0
240
Foto: izb.se

U subotu, 23. marta 2019. godine u gradu Jönköping održana je redovna Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Skupštini je prisustvovalo 59 zastupnika iz 24 džemata, kao i većina članova Izvršnog odbora i drugih organa IZBUŠ-a.

Uvodno ašere proučio je Mubin-ef. Neimarlija, a onda su polaznici mektebske nastave džemata Jönköping izveli zanimljiv kulturni program, nakon čega su imami IZBUŠ-a sve prisutne počastili jednom lijepom ilahijom. Svečani dio Skupštine nastavljen je prezentacijom Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj u slici i riječi, da bi se na kraju ovog dijela Skupštini obratili gosti iz organizacija „Merhamet“ Švedske, Bemufa i NBV-a.

Poslije pauze za namaz i ručak Skupština je nastavila radni dio.

Za predsjednika Skupštine izabran je Jasmin Fočo iz džemata Borås.

U skladu sa predloženim dnevnim redom, prvo su podneseni i, nakon diskusije, usvojeni: izvještaji o radu i finansijama, te izvještaj Revizione komisije.

U drugom dijelu zasjedanja usvojen je Pravilnik o imamima IZBUŠ-a, dok Prijedlog standardiziranog džematskog statuta nije dobio potrebnu većinu.

Nakon toga je Skupština izabrala članice Komisije za ženski aktivizam, u sastavu Mavlija Alić, predsjednica, koja će po funkciji biti član Izvršnog odbora IZBUŠ-a, te članice Komisije Merjema Jašarević i Minela Jakupović.

U nastavku zasjedanja Skupštine predstavljeni su i usvojeni Plan rada i Budžet za 2019. godinu, a onda je Skupština, povodom nemilih događaja u posljednje vrijeme, donijela zaključak da se osude svi teroristički napadi, kao i ekstremistička divljanja u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Skupštinsko zasjedanje okončano je Fatihom pred duše šehida sa Novog Zelanda, BiH i svih drugih krajeva, kao i članova IZBUŠ-a, koji su preselili na Ahiret.

Završnu dovu proučio je glavni imam Idriz-ef. Karaman.