Magija flamenka: Sandžaklija Mirza Redžepagić niže koncerte i polahko osvaja svijet

410

Upoznajte tridesetogodišnjeg Mirzu Redžepagića iz Novog Pazara, pionira flamengo gitare koji snima svoj prvi album i niže koncerte sa hrvatskom pjevačicom flamenga, Ninom Ćorić.

Ovaj umjetnik danas živi u Sarajevu, gdje je i diplomirao na gitari, na Muzičkoj akademiji. Mirza je danas profesor gitare i prvi flamengo gitarista u Bosni i Hercegovini i regionu.

Svoje usavršavanje na ovom instrumentu, Mirza je obavio u Španiji, tačnije Granadi, dok je specijslističke studije završio u Madridu.

Svoj prvi susret sa gitarom Mirza je imao u svojoj osmoj godini i od tada, on i gitara, postaju najbolji prijatelji. U svojem rodnom gradu je i završio svoju prvu muzičku školu.

Danas, pored gitare, on svira i mnoštvo drugih instrumenata, a posebno zadovoljstvo mu pričinjava OUD, instrument kojeg su Arapi donijeli u Španiju, a smatra se pretečom gitare.

Ove godine u planu je mnoštvo koncerata širom europe, većina njih je već i zakazana. O njegovom talentu i uspjehu, danas pišu mnogi listovi širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mirza je oženjen Aidom, profesionalnim fotografom iz Kaknja i profesoricom fotografije.