Krov Kabe drži 49 stubova tikovine

555

Krov Kabe drži 49 stubova od tikovine uvezene iz Burme. Trupci su obrađeni u Džedi gdje su osušeni i smanjen im je postotak vlage. Ovi drveni stubovi od tikovine ravnomjerno su raspoređeni oko zidova u unutrašnjosti Kabe.

Tikovina raste u tropskim šumama, izuzetno je čvrsto i otporno drvo, te se koristi u brodogradnji i proizvodnji kvalitetnog namještaja.

Kaba je kroz historiju prošla mnoge faze izgradnje i obnove. Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem je prije poslanstva učestvovao u rekonstrukciji Kabe koju su izvele Kurejšije. Mnogo puta Kaba je stradavala u požarima i poplavama, tako da su njene popravke i renoviranja bile nužne.

Muhjuddin Hašimi, bivši direktor Ureda za održavanje Kabe kaže kako je sadašnji izgled Kana dobila u kurejšijskoj rekonstrukciji. Tada su Kurejšije ostavile samo jedna vrata, dok su druga zazidali. Nakon što je izgorjela u požaru 64. h.g., Abdullah ibn Zubejr je sagradio Kabu na temeljima Ibrahima alejhis-selam, ali je Abdulmelik ibn Mervan 73. H.g., onovo vratio Kabi izgled koji su joj dale Kurejšije. Taj izgled ostao je do danas.

Tokom vladavine dinastije Saud izvršene su brojne restauracije oštećenih i dotrajalih dijelova. Prvi radovi na restauaciji započeli su 1377. h.g., u vrijeme kralja Sauda. Tada je zamijenjen vanjski krov Kabe (Kaba ima dva krova – unutrašnji krov je od drveta i za njega se pričvršćuje unutrašnji pokrivač Kabe).

Hašimi kaže kako je izvršena obnova unutrašnjih zidova, renoviran mermer u unutrašnjosti, te obnovljene unutrašnje stepenice. U vrijeme vladavine kralja Fejsala izvršena je izmjena halki na vratima Kabe i to 1391. h.g., a u vrijeme kralja Halida izmijenjena su vrata.

Izvor: Saff.ba