Brutalna realnost starih tradicija: Djevojčicama stopala oblikovali u cvijet lotusa

204
Foto: AFP

Nedavno su objavljene šokantne fotografije antičke tradicije koju je Kina sprovodila nekoliko stoljeća. Riječ je o takozvanom “vezivanju stopala”, a sve zbog “ljepote”.

Zbog ove kineske tradicije ćete se zapitati da li je “ljepota u oku posmatrača” jer rijetki su danas koji će ostati ravnodušni na “prizor ljepote” povezanih stopala.

Početak ceremonije “vezivanja stopala” djevojčicama kreće već od njihove četvrte godine. Sam proces uključuje lomljenje nožnih pristiju kako bi se mogli namjestiti i povezati u obliku cvijeta lotusa.

Foto: AFP

Vezivanje stopala prvi put je zabilježeno prije tisuću godina, a od tada je bilo normalna praksa stoljećima, dok nije ukinuto 1911. godine.

Ovaj mučan put do “lijepih” stopala postao je popularan među kurtizanama nakon što se car iz dinastije Tang zaljubio u plesačicu sa sitnim stopalima koje bi povezivala u svilu dok bi plesala.

Praksa je postala norma među elitom najpoznatijih dvorskih izvođača, ali se ubrzo proširila i na ostale klase.

Foto: AFP

Oblikovanje stopala u cvijet lotusa uključuje i rezanje noktiju izuzetno kratko, još dok su djevojčice u dobi od 4 do 9 godina, prije nego bi im se čvrsto stopala povezala u zavoje.

Kosti bi se slomile, a stopalo potpuno savinulo.

Najčešće je proces izvođen tijekom zime kada bi stopala zbog hladnoće utrnula pa bi sve prošlo manje bolno, ali naravno da je i bez toga vezivanje bilo prilično traumatično iskustvo.

One djevojke koje su imale tako oblikovana stopala, bile su znak bogatstva i ljepote. Iako se “vezivanje stopala” praktikovalo u svim društvenim sferama, najčešće je zapravo bilo primjenjivano u bogatim porodicama koje su si mogle dopustiti da članovi porodice ne rade.

Foto: AFP

Danas postoji tek nekoliko starijih žena koje su prošle kroz taj proces te su kao posljedicu imale dugogodišnje bolove i nemogućnost normalnog kretanja. Zhou Guizhen, sa svojih 86 godina jedna od zadnjih žena koje su bile podvrgnute povezivanju.

Fotografije do kojih se nedavno došlo, prikazuju primjere “vezivanja stopala” koji su izvršeni za vrijeme Qing dinastije, koja je bila na vlasti od 1644. do 1912. Nakon što je njihova vladavina završila, život u Kini se promijenio dramatično, a većina antičkih tradicija kao i “vezivanje stopala” je otišlo u historiju.

Izvor: Dnevnik.hr