Košulja Uvejsa el-Karanija izlaže se već 401 godinu u Istanbulu

Potomci Uvejsa el-Karanija su stoljećima čuvali vunenu košulju koju mu je poklonio Poslanik Muhammed a.s. preko svojih prijatelja. Ova košulja se već 401 godinu svakog ramazana izlaže u Istanbulu kako bi je znatiželjnici mogli vidjeti.

Poslanik Muhamed a.s. ostavio je košulju i rekao da se ona pokloni Uvejsu iz plemena Karani. Potomci Uvejsa su ovu košulju čuvali generacijama, kaže inžinjer mašinstva Baris Samir, potomak iz 59. koljena. On dodaje kako je njegova porodica živjela u Iraku. U 8. stoljeću, potomci Uvejsa su migrirali u Kusadasi, mjesto u današnjoj Turskoj.

“Naša porodica je dugo živjela u Kusadasi, dok 1611. godine Ahmet I nije migrirao u Istanbul. On je u Istanbul odnio i vunenu košulju Uvejsa el-Karnija. Od tada ona je svake godine izlagana znatiželjnicima koji je žele vidjeti”, rekao je Baris Samir za agenciju Anadolija.

Godine 2010. košulja je konzervisana kako bi bila sačuvana od uništenja.

“Konzervisanjem košulje htjeli smo da ona bude na najbolji način sačuvana, te da budemo sigurni da se na košulju neće dodavati strane tkanine”, dodao je Samir.

Vunena košulja Uvejsa el-Karanija čuvana je u klimatiziranim uvjetima na 50 posto vlage.

Izvor: AA

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *