Amerikanac i njegove četiri žene tuže državu Juta

Poznata američka poligamna porodica tužila je saveznu državu Juta federalnom sudu, u pokušaju da dokaže da je zakon o bigamiji neustavan, prenose danas svjetski mediji.

Kodi Braun i njegove četiri spruge – Džanel, Mjeri, Kristin i Robin, zvijezde su realiti programa koji se emituje na televiziji TLC, a govori o njihovom životu kao poligamne porodice.

Braunovi su se, zbog prijetnje zakona i društvene stigme, kojoj je doprinio i realiti program “Sestre-supruge”, preselili u Nevadu, poslije više godina života u Juti.

Članovi ove mormonske porodice izrazili su želju da “žive u privatnosti svog doma bez uplitanja vlasti” i da ne budu pod prijetnjom zakona “samo zato što se vole”.

Braunovi se nadaju da će ovom žalbom dekriminalizovati način života desetina hiljada mormona, od kojih većina živi u Juti.

Kodi Braun je u legalnom braku samo s prvom suprugom, a sa ostalima je vjenčan samo na religijskoj ceremoniji. To, međutim, ne zatvara mogućnost krivičnog gonjenja, jer je i vanbračna poligamna zajednica stavljena van zakona.

Juta je 1890. dobila status federalne jedinice pod uslovom da zabrani poligamne brakove, u tom periodu široko rasprostravnjene i javne.

Poligamija se može kazniti sa čak 5 godina zatvora, iako je ta država ranije saopštila da neće krivično goniti poligamne porodice, ukoliko nema drugih krivičnih djela.

(vakat.ba/agencije)

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *