Oglasili se i njemački ljekari koji su pokušali spasiti Šabana Šaulića

0
262
Foto: Kurir

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj kada se u automobil u kojem je bio Šaban zakucao pijani Nijemac velikom brzinom.

Porodica bi trebalo ubrzo da može da vidi tijelo preminulog oca, navodi se u Bielefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu s Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informisan, piše Kurir.

Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori s nadležnima u policiji, s glavnim doktorom koja je vodila tim uključen u spašavanje državljana Srbije, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: RAS Srbija

Policija je, prema navodima uključenih u slučaj pogibije Šulića, potvrdila da je auto u kome se nalazio pjevač usporio zbog situacije na putu i da je drugi auto direktno naletio na njih, tako da su udarili u bankinu.

Protiv Nijemca, koji je izazvao udes, po službenoj dužnosti krivično se pokreče psotupak.

Kada je riječ o medicinskoj pomoći, pruženoj Šauliću, doktor koja je vodila tim je, kako saznaje Tanjug, rekla da je Šaulić sam izašao iz kola, bio svjestan i govorio, ali ga nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

Radi pripreme za transport, ljekari su mu, prema njemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i unijeli u helikopter, poslije nesreće koja se dogodila u nedjelju oko 6 sati i 45 minuta.

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procjene doktora na licu mjesta da je on bio najteže povrijeđen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bielefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika, prebačena su u druge dvije bolnice sanitetskim vozilima, kojih je zajedno sa vatrogasnim bilo 40 na mjestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bielefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoći u Njemačkoj, koja uključuje prijevoz helikopterom i čitav tim ljekara.

U bolnicu u Bielefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a poslije reanimacije su morali da otvore grudni koš i tada su vidjeli da je aorta pukla, što je medicinski nemoguće sanirati.

U nedjelju u 10 sati i 25 minuta Šaulić je preminuo, piše u protokolu.
Ljekari smatraju da je pojas u autu od siline udarca zategao to mesto, gdje je došlo do pucanja aorte, piše Kurir.