Fatma Nebil, prva pokrivena spikerica na egipatskoj TV

Spikerica Fatma Nebil prva je pokrivena žena u Egiptu koja je s maramom na glavi vodi vijesti na državnoj televiziji.

Nebil je, u izjavi za agenciju Anadolija (AA), kazala da televizijski kanali pri odabiru spikera ne trebaju obraćati pažnju na njihov vanjski izgled, nego na sposobnost i kompetentnost.

Ističući kako ne prihvata razdvajanje spikerica na ‘pokrivene’ i ‘otkrivene’, Nebil je istakla da je razvoj Egipta moguć samo kada se na dužnost postave ljudi koji su sposobni i profesionalni.
Ministar za komunikacije Egipta Salah Abdulmaksut izjavio je da će nakon revolucije u toj zemlji jedna od prvih reformi biti upravo prava medija, te da će, između ostalog, i pokrivene žene moći obavljati posao spikerice na televiziji. Ubrzo nakon toga, Fatma Nebil počela je raditi na državnoj televiziji.

Nebil naglašava da nema nikakve veze sa bilo kakvim političkim partijama ili organizacijama, da mahramu nosi samo zato što je to zapovijed Gospodara, i da je to njena jedina svrha.
“Ranije nije bilo dozvoljeno pokrivenim ženama obavljati posao spikerice na državnoj televiziji. Čak i kada u statutu televizije nije bilo zabrane za to, bivša vlada to nije dozvoljavala”, istakla je Nebil.

Ona je dodala kako je na ispitu za spikericu ostvarila najbolji prosjek i osvojila prvo mjestu.

“Povrh mog talenta i ostavrenog uspjeha na ispitu, nisam mogla stupiti u radni odnos. Tada sam shvatila da za mene nema mjesta u javnom televizijskom servisu. Poslije sam radila na privatnoj televiziji. Dolaskom Mursija na vlast, i minstra komunikacije Abdulmaksuta ponovo je u meni oživjela nada. Prijavila sam se na konkurs i primljena sam na državnu televiziju. Mogu reći da su mi se ostvarili snovi”, priča Nebil.

Fatma Nebil doplomirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu Ayn Sems u Kairu. Radila je kao urednik na egipatskoj televiziji. Njen suprug je oficir u egipatskoj armiji. Roditelji su dvoje djece.

(Anadolija)

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *