Da li je ovo idealno policijsko vozilo za Autoban? (FOTO/VIDEO)

0
341

Njemačka organizacija “Tune it! Safe!”, koja promoviše bezbjedno unapređivanje i prepravku serijskih modela automobila, u saradnji sa firmom AC Schnitzer prikazala je novi policijski predmet želje – patrolni sportski hibrid BMW i8.

Organizacija “Tune it! Safe!” osnovan je 2005. u saradnji sa nemačkim Ministarstvom saobraćaja i Asocijacijom nemačkih tjunerskih kuća sa ciljem da promoviše bezbedno i odgovorno prepravljanje automobila, kako bi se unapređena vozila uklopila u postojeće zakonske norme u Nemačkoj.

U okviru ove kampanje, svake godine se modifikuje po jedan specifičan model automobila u policijsko patrolno vozilo, a 2018. izbor je pao na BMW i8.

Automobil je prepravljen u radionicama tjunerske kuće AC Schnitzer, a izložen je na sajmu automobila u Esenu (30. novembra – 9. decembra):

Pored dodatnih elemenata tipičnih za svako policijsko vozilo, poput sredstava komunikacije, specijalne svetlosno-zvučne signalizacije i detalja spoljašnjosti u plavoj boji, patrolni i8 ima i posebne 21 inčne alu felne za koje AC Schnitzer tvrdi da su lakše za 4,4 kg od standardnih, a unapređena je i aerodinamika automobila.

Nemačka tjunerska firma nije saopštila da li su poboljšane i performanse vozila, a poznato je da standardni BMW i8, koji je unapređen krajem 2017, iz mesta do stotke ubrzava za 4,4 s, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

BMW i8 ima hibridni pogon koji predstavlja kombinaciju trocilindarskog 1.5 litarskog turbo benzinca, elektromotora i baterija.

Benzinski motor proizvodi 231 ks (170 kW) i 319 Nm, a električni 143 ks (105 kW) i 249 Nm, dok je ukupna snaga pogonskog sistema 374 ks (275 kW).