Pazite / Spisak zdravih namirnica koje mogu loše djelovati na zdravlje

0
570
Foto: Pixabay

Iako neke namirnice bezuvjetno doživljavamo kao zdrave same po sebi, one to ponekad i nisu.

Pročitajte popis nekoliko namirnica koje biste trebali imati na umu kada sljedeći put posegnete za njima kao bezuvjetno zdravima.

1. Mlijeko

Konzumiranje velikih količina mlijeka neće smanjiti opasnost od lomova kostiju, pokazala je studija iz 2014. godine objavljena u British Medical Journal. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se kao dobar izvor kalcija, osobito za žene kojima u kasnijem životnom razdoblju prijeti osteoporoza. No, istraživanje koje je provedeno u Švedskoj pokazalo je da će žene koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno biti sklonije lomovima kostiju od onih koje su ga konzumirale manje. Drugo je istraživanje, objavljeno u istom časopisu, pokazalo da osobe koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno imaju veći rizik od prerane smrti.

2. Morski plodovi (morska hrana)

Iako ih mnogi obožavaju i ne doživljavaju kao nešto što može biti štetno, činjenice su nešto drugačije. Naime, ribe i morski plodovi poznati su po svojem bogatstvu omega 3 masne kiseline i proteina, no kada kupujete takve namirnice, važno je obratiti pažnju na mjesto porijekla jer neke od tih „zdravih“ namirnica dolaze iz voda kontaminiranih velikim količinama teških metala, najčešće živom koja je vrlo opasna za zdravlje, a koja unosom preko hrane može uzrokovati teškoće s vidom, sluhom ili orijentacijom u prostoru. Kada kupujete ribu, pazite na mjesto porijekla te dodatke koji bi trebali biti navedeni na deklaracijama.

3. Voćni sokovi

Iako sve što je voćno na prvi pogled djeluje zdravo. Čak i da je voćni sok koji ste kupili „čist“ od dodatnih kemikalija (kojih je u današnjim napitcima sve više), opasan može biti i C vitamin. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji popiju četiri ili više čaša voćnog soka obogaćenog vitaminom C dnevno, imaju veću šansu od depresije u narednih deset godina. Voćni sokovi mogu dovesti do pretilosti, povišene razine šećera u krvi pa i depresije.

4. Ljuta hrana

Ljuta papričica primjerice može pozitivno djelovati na cirkulaciju, ubrzati metabolizam, sniziti razinu šećera u krvi, dok s druge strane može izazvati želučane tegobe koje se pak mogu odraziti na puno ozbiljnije zdravstvene probleme s nizom medicinskih implikacija. Najbolji recept – budite umjereni!

5. Jeftina pakiranja čajeva

Čaj se može činiti kao čudotvoran napitak kada je riječ o prevenciji bolesti srca, raka, liječenju upala i mnogih drugih bolesti, no nedavna je studija pokazala da su jeftinija pakiranja čajeva „obogaćena“ triput većom količinom fluorida od normalne razine. Unos tog spoja u tijelu, u tolikoj količini, može uzrokovati probleme sa zubima i kostima.