Dr. Nedim Hamzagić: Vitamin D je od vitalnog značaja za organizam

0
856
Screenshot

O značaju i važnosti vitamina D u svijetu sve više se govori. Mnogi naučnici smatraju ga “odgovornim” za razne bolesti. Procjenjuje se da milijardu ljudi u svijetu ima nedovoljnu količinu vitamina D u organizmu. Ono što je novost su rezultati mnogih studija koji pokazuju da manjak vitamina D istovremeno znači i veći rizik od srčanih i malignih oboljenja, da ugrožava imunitet, povećava šanse oboljevanja od dijabetesa, multipl skleroze, depresije, neplodnosti, nesanice.

Dr. Nedim Hamzagić, načelnik Centra za hemodijalizu Doma zdravlja Tutin, koji trenutno zavšava doktorske akademske studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, a nekoliko posljednjih godina se intenzivno bavi naučno istraživačkim radom, sproveo je istraživanje koje je ukazalo na veliki značaj normalne vrednosti vitamina D za ljudski organizam.

Istraživanje koje je dr. Hamzagić sprovedeno na 120 ispitanika (75 muškaraca, 45 žena) sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, pokazalo je da čak 76% ispitanika ima smanjenu vrijednost vitamina D, dok teški nedostatak vitamina D ima 24%, normalnu koncentraciju imalo je svega 8% ispitanika.

Pored dobro poznate uloge vitamina D u regulaciji kalcijuma, građi kostiju i uticaja na paratireoidnu žlezdu rezultati pokazuju da ispitanici koji su imali nisku vrednost vitamina D imaju znatno nižu koncentraciju hemoglobina i hematokrita u krvi, što znači da je njihova krva slika znatno lošija, što posledično dovodi do opterećenja srca i slabljenja kardiovaskularnog sistema.

Također, primećeno je da je kod osoba sa manje vitamina D pistuna mikroinflamacija, imaju veću koncentraciju parametara zapaljenja, što govori da su podložniji infekcijama i može ukazati na slabiji imunitet. Dokazano je da vitamin D aktivira odbrambene ćelije (T limfocite) koji su ključni u odbrani organizma.

Rezulati koje je dobio dr. Hamzagić u svom istraživanju potpuno su u skladu sa novim istraživanjima koja ukazuju na značaj Vitamina D. Zato ovom vitaminu mnogi naučici daju značaj hormona i nazivaju ga “hormonom D“

Simptomi koji mogu ukazati da osoba ima manjak vitamina D su nespecifični. To su obično umor pri blagom fižčkom radu, zamor mišića, hronična bol u kostima. I pored urednog noćnog sna od 7-8 sati, osoba sa nedostatkom vitamina D u toku dana može biti pospana.

Održavanje normalnog nivoa ili nadoknada Vitamina D moguća je na nekoliko načina, unošenjem hranom namirnica bogatih njime, sunčanjem ili lekovima.

Namirnice koje sadrže vitamin D u većoj koncentraciji su masna riba (losos, skuša, sardine), šampinjoni, koziji sir, kravlje mleko, jogurt, zumance, avokado, cijeđena narandža.

Dr. Hamzagić ukazuje na važnost sunčanja koje je jedan od najznačajnijih i najednostavnijih načina da se u organizmu održava normalan nivo vitamina D prirodnim putem. No, nikako ne trebate pretjerivati, jer se u tom slučaju povećava rizik od raka kože. Dovoljno je provesti svega 15 minuta dnevno na suncu, i to van “rizičnog“ doba dana, to jest pre 10 h ujutru i nakon 16 h posle podne“

Na našem tržistu postoje razni projzvodi vitamina D u vidu kapi, kapsula i ulja. Njihovo uzimanje se preporučuje samo poslije provjere koncentracije vitamina D u krvi i konsultacije sa ljekarom.