Pešterski gastronomski specijaliteti predstavljeni u Beogradu

0
324
Foto: Katarina Tomović

Projekat “12 veličanstvenih” okončan je u subotu 22. decembra u Beogradu predstavljanjem preostalih šest domaćinstava izlagača koji su predstavili svoju gastronomsku ponudu u Gastronaut baru, prenosi portal Dan u Beogradu.

U okviru projekta “12 veličanstvenih” odabrano je 12 autentičnih gastro proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih mjesta Srbije.

Tokom projekta “12 veličanstvenih”, predstavljeni su med, kiselo mlijeko, začinsko bilje, kajmak, krompir, vino, kupus, rakija, jagnjetina, paprika, ajvar, kulen i kačkavalj.

Foto: Katarina Tomović

Sjeničkoj jagnjetini jednostavno nije potreban dodatak, ali uz malo sira i krompira, prosto se topi pod nepcima. Ovoga puta predstavljena je jagnjetina iz seoskog turističkog domaćinstva “Stari jasen”.

U ime Sjenice, na manifestaciji su se pojavili predstavnici Regionalne turističke organizacije Sandžaka pružajući posetiocima informacije o gastronomskoj, ali i turističkoj ponudi pešterske regije.

“Ovo je prvi put da Regionalna turistička organizacija, ili bilo ko iz našeg kraja zemlje dolazi na ovakvu manifestaciju i da predstavi svoju ponudu. Mi smo sjeničkom jagnjetinom pokušali da predstavio sjenički kraj. Osim jagnjetine, posebni specijaliteti tog kraja jeste i sjenički sir, već poznat širom Srbije. Cio taj pešterski kraj je poznat kao rudnik zdrave hrane i raznovrsne gastronomske ponude”, istakao je Adis Mulić, sekretar Regionalne turističke organizacije Sandažaka.