U BNV otvorena izložba slika likovne kolonije Sjenica 2018

0
132
Foto: BNV

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću otvorena je izložba slika sa likovne kolonije “Sjenica 2018”.

Likovna kolonija u Sjenici postala je tradicija koju organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa sandžačkim likovnim umjetnicima.

Trinaest umjetnika iz Sandžaka i zemalja regiona, slikali su tokom avgusta mjeseca djela inspirisana vrijednostima ovog kraja, a sve u cilju sjećanja i promovisanja Sjeničke konferencije održane 1917. godine, historijski veoma bitnog događa za Bošnjake Sandžaka.

Foto: BNV

Umjetnici koji se predstavljaju svojim djelima su: mr. Medžid Fakić iz Tutina koji je i selektor Kolonije, Zećir Luboder iz Rožaja, prof. dr. Ervin Ćatović iz Novog Pazara, doc. Redžep Nikšić iz Novog Pazara, Mariela Ivailova iz Pernika, Bugarska, Emil Mladenov iz Pernika, Bugarska također, Muhamed Đerlek Max iz Novog Pazara, Mr. Irvin Masličić iz Berana, Sead Kajabegović iz Bijelog Polja, Mr. Maja Ćuk iz Rume, Dr. Avdo Ćeranić iz Novog Pazara, Aida Baždar iz Sjenice i Sabiha Hadžimuratović iz Sarajeva.

Foto: BNV

Prisutnima se obratio mr. Medžid Fakić, selektor kolonije i član Odbora za kulturu BNV koji je zahvalio Bošnjačkom nacionalnom vijeću i predsjedniku Vijeća Sulejmanu Ugljaninu na podršci koju daju umjetnicima i ideji o formiranju ove kolonije.

Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin je otvarajući izložbu istakaoo bitnost ove slikarske kolonije koja čuva ime trenutka značajnog za bošnjački narod.

Foto: BNV

“Umjetnici su posebni ljudi koji imaju dar da svojim radovima zabilježe posebne, značajne trenutke i uljepšaju prostor. Sjenička konferencija, održana 1917. godine, je historijski bitan događaj za Bošnjake Sandžaka prikazan sada kroz koloniju koja je postala tradicija i koja će nas na ovakav način uvijek podsjećati”, istakao je predsjednik Vijeća.