Sandžak i izbori

310

Piše: Teo Taraniš / Koordinator u NVO Akademska inicijativa “Forum 10”

Šta lajkovati, čiji predizborni spot šerovati? – dileme su sa kojima se ovih dana suočava svaki iole ozbiljniji stranački aktivista (čitaj: bot) u Sandžaku. I možda to ponajbolje odslikava “konfuziju” koja karakteriše kontekst u kome se ono što zovemo sandžačkom politikom nalazi u trenutku kada je pred nama, izvesno, kratka kampanja za predstojeće (samo) predsedničke izbore.

Objašnjenje za tu “konfuziju”, jednim delom, leži u činjenici da smo od 2012. godine do danas svi mi u zemlji Srbiji, što redovno što vanredno, “izvođeni na birališta” nekoliko puta i obzirom da je u tim ciklusima akcenat bio uglavnom na parlamentarnim izborima, stranačke mašinerije, naročito partija sa “korenima” u Sandžaku, ne snalaze se najbolje u situaciji koju imamo sada – da imamo kampanju u kojoj lideri najjačih političkih partija iz Sandžaka (najverovatnije) neće biti kandidati za predsednika. A nije baš delovalo da će biti tako. Jer Rasim je LJajić, lider SDPS-a (i SDP-a) svoju kandidaturu najavljivao još dok se mastilo na glasačkim listićima sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora nije čestito bilo ni osušilo. Kontrirao je “mladi političar” Muamer Zukorlić “pretnjom” da će se kandidovati ukoliko to učini ovaj prvi. Jedini koji se po tom pitanju nije “izjašnjavao” bio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. Konačno, Rasim se, kao što sada znamo, nije kandidovao, pa nije bilo potrebe ni da Muamer “igra povratni pas” (iako još uvek ne znamo da li će on biti kandidat!). Ali to je samo jedna strana medalje.

Druga strana medalje, u situaciji kada Sandžak nema “svoje” kandidate, jeste pitanje podrške političkih partija iz Sandžaka nekom od potvrđenih ili budućih predsedničkih kandidata. Kako sada stvari stoje, nekoliko partija među kojima su Rasimova SDPS (i SDP), Bošnjačka narodna stranka Muja Mukovića i Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka čine “osovinu” podrške lideru SNS-a Aleksandru Vučiću. Muamer Zukorlić i njegova BDZS su blizu toga da se pridruže strankama “osovine” ali iz svojih razloga, koje jedni tumače kao potrebu da se distanciraju od stava i pozicije njihovog “ljutog” rivala na lokalu Rasima Ljajića, a drugi kao nameru da ne dozvole svojim biračima “preletanje” u tabor nekog od demokratskih kandidata, još uvek se jasno i javno ne određuju. SDA Sandžaka se, takođe, još uvek nije odredila ali ono što je skoro sigurno jeste da neće podržati naprednjačkog kandidata. Ovde je važno pomenuti i to da, za sada, podršku nekom od tzv. demokratskih kandidata pruža jedino Novi pokret iz Novog Pazara. Sve u svemu, jedni se opredelili, drugi kalkulišu, treći se premišljaju. A izbori sve bliži. Konfuzija.

U Sandžaku, međutim, medalja ima i treću stranu. Treća strana medalje je pitanje: kako će Sandžak glasati? Odgovor na ovo pitanje zavisi, ali na svu sreću ne presudno, od prethodno pomenutog pitanja podrške političkih partija iz Sandžaka predsedničkim kandidatima. Sandžaku su zbog njegove specifičnosti, tome nas iskustvo uči, uvek nekako bliže, kakve god da su okolnosti, bile ideje, stavovi i vrednosti koje imaju demokratski karakter. Na drugoj strani, posle nekoliko izbornih ciklusa u kojima su ljudi u Sandžaku “nagovoreni” da većinski glasaju za opciju koju personifikuje aktuelni premijer, ovog puta je, bar se tako čini, situacija takva da su se sandžački političari i narod našli na suprotnim stranama. Ovo možda najbolje ilustruje primer “tvrdih” glasača jedne od partija koji, uprkos pozivu lidera da glasaju za određenog kandidata, kažu “neće ga ruka”. A to prosto nije samo stvar “ruke” nego očigledno ima veze i sa “glavom”. Ali opet konfuzija.

Predsednički izbori, koliko god smatrani ne toliko značajnim u smislu konkretnih promena koje mogu proizvesti u situaciji kada postoji jaka skupštinska većina, ipak predstavljaju priliku da se, ako ništa drugo, za početak uspostavi kakva-takva ravnoteža u odnosima moći u političkom životu Srbije. Ili, rekao bih drugačije, da se postavi kamen temeljac nekom budućem odnosu političkih snaga i ideja u ovoj zemlji. I zato je važno da Sandžak glasa. I da glasa glavom.

Izvor: Danas