Esad Kučević: Hoće li Bogoljub Karić dovesti Trumpa i Putina u Beograd

571

Piše: Esad Kučević

Bogoljub Karić, vlasnik “BK grupe” i lider Pokreta Snaga Srbije, najavio je uskoro povratak u Srbiju.

Beogradski mediji ekspresno su emitovali njegovu videoporuku, pod oznakom “ekskluzivno”, baš na 340. godišnjicu mjerenja brzine svjetlosti, što, po analogiji dešavanja, upućuje na utisak da su Nikolić i Vučić samoinicijativno na čelu “državne operacije uvoza familije Karić”, koja poslije 10 godina izgnanstva planira porodično okupljanje u velelepnoj vili “Jelena” na Banjici.

Srpski Berluskoni

Letimičan prikaz porodične manufakture tri brata i sestre Karić, predvođenih najstarijim članom i liderom pećanskog kvarteta Bogoljubom, ima čak nekoliko epizoda za Riplijevu zbirku “Vjerovali ili ne”, ali centralno mjesto ipak zauzima triipodecenijsko poslovanje kompanije “BK” u oblasti telekomunikacija, građevinarstva, finansija, obrazovanja, medija, trgovine.

Međutim, Bogoljuba Karića ne posećuje Alchajmer kad ga (pri)upitaju: “Kako ste zaradili prvi milion?”

Neprocjenjivo bogatstvo tvorac Karićeve imperije nije stvorio radom na baušteli – građevini ili u trafici, već ga je sticao zahvaljujući orkestarskim porodičnim svirkama na svadbama i pažljivo negovanim partnerstvom sa gotovo svim vladarima. Od Tita, preko Slobe i Mire, zatim Đinđića, pa sve do Koštunice.

Svima je, u različitoj mjeri, video hajira. Ali, odskočna daska bilo je Miloševićevo “događanje naroda” na Kosovu.

Hronološki, nekako s kulminacijom kosovske krize, koracima od sedam milja Bogoljub Karić kooptiran je u političko-privrednu elitu. Prodajući, još u davna vremena, širom Balkana motike, ašove i plugove, prešao je od poljoprivredne na visoku tehnologiju: od pejdžera do mobilnih telefona.

Bila je tu i banka, pa i osiguravajuća kuća i još mnogo vila nasred Dedinja. Nedaleko od vječnog počivališta “najvećeg sina naših naroda”, Bogoljub, ili kako ga hipokoristično, iz milošte, zovu, Bogi ili srpski Berluskoni, budan je sanjao bajkovite snove.

Opširnije na portalu Al Jazeere

Izvor: Al Jazeera