Džudžević: Išao bih i u zatvor zbog Aćif-efendije

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević tvrdi da je spreman da ode i u zatvor ukoliko Vlada Srbije i sudovi odluče da je zbog postavljanja table Aćif-efendiji slavio zločinca odgovornog za smrt više od 7.000 Srba. U razgovoru za Nedeljnik Džudžević je poručio prvom potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog, kako tvrdi, širenja vjerske i nacionalne mržnje, ali da bi volio da se nesporazum između Bošnjaka i Vlade Srbije izgladi.

Naš sagovornik je preko Nedeljnika pozvao Vučića da dođe u Novi Pazar i da zajedno prouče dokumentaciju o Aćifefendiji. On je, kako ističe, uvjeren da Aćif-efendija nije zločinac.

“Ako sud na osnovu dokaza odluči drugačije, neće mi smetati da se ukloni spomen-ploča sa Aćifove rodne kuće”, konstatovao je Džudžević.

Postavljanje te table uzburkalo je javnost, a Vlada je osudila ovu odluku i naložilaa njeno uklanjanje. Zašto ste odlučili da promovišete nekoga za koga Vlada tvrdi da je zločinac?

Nismo očekivali ovako burnu i žustru reakciju javnosti. U okviru proslave našeg jubileja željeli smo da istaknemo dvadesetak Bošnjaka, značajnih za našu historiju, nismo ni pomišljli da je moguće da Vlada na silu skida naše table.

Vlada je objasnila da nema ništa protiv bošnjačke historije, ali da ne dozvoljava veličaanje fašizma i da to neće tolerisati nikome. Aćif-efendija bio je sporan i prije nekoliko godina kada je na stadionu u Novom Pazaru razvučen transparent sa porukom “Ovo je stadion Aćifefendije”. Zar niste mogli da pretpostavite da će reakcija ponovo biti oštra?

Da, ali tada, prije dvije i po godine, pokrenuli smo sudski postupak za rehabilitaciju Aćif-efendije pred sudom u Novom Pazaru. Održano je nekoliko ročišta, taj postupak je još u toku. Prema dokazima koje mi imamo, historijskim činjenicama, nije u pitanju fašista ni zločinac već znamenita ličnost, koja je Džemijat stranku koja je zastupala interese Bošnjaka, Albanaca i Turaka ili kako su se u to vreme nazivali “Muslimani južne Srbije”.

Ali, Vlada tvrdi daje odgovoran za smrt više od 7.000 Srba, zbog čega je optužen i streljan …

To nije istina, to je falsifikovanje historije. Istina je da su u tri napada četnika na Novi Pazar stradali samo napadači, nije bilo civilnih žrtava. Tačan broj je 756 žrtava, koje su bile sa obije strane, i četničke i jedinica Aćif-efendije.

Odakle onda Vučiću dokumenti, koje je čitao članovima Vlade, u kojima se navodi daje ipak riječ o 7.000 srpskih žrtava?

Ne znam, ali zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Vlade.

Zašto ćete podnijeti prijavu protiv Vučića? Zbog čitanja podataka iz knjige?

Na osnovu Krivičnog zakona i odredbe koja zabranjuje širenje i potpirivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

O kojoj mržnji je riječ, ako sud odluči da je Aćif-efendija ipak kriv, zašta je zapravo i osuđen?

Ne vidim nijedan racionalan ili historijski podatak da bi takva odluka mogla da bude donijeta. Razgovarao sam s hitoričarima, stručnjacima, nigdje nisam pronašao podatke o kojima Vučić govori, niti ono što govori Rasim Ljajić, tvrdeći da je Aćif-efendija Muslimanima skidao fes i stavljao im keče na glavu, da je uveo albanski jezik u škole.

Šta ako se ispostavi da su Vučić i Vlada u pravu, da je riječ o zločincu i slavljenju fašizma. Hoćete li onda vi u zatvor što ste branli zločinca?

Ako bude trebalo, ići ću u zatvor. Spreman sam i na to zbog Aćif-efendije. Stojim iza svega. što sam rekao i čvrsto vjerujem da Aćif-efendija nije bio zločinac i da za suprotne tvrdnje nema nijednog čvrstog dokaza.

Zar do vas nije stigla naredba Vlade da se ta tabla ukloni?

Ne znam da li je opština dobila tu odluku. Čuo sam da jeste, ali niko me nije zvanično obavjestio.

Jeste li vi prisustvovali postavljanju te spomen-ploče?

Jesam. Svi smo bili. Ja sam otkrio tu ploču, a neki mediji su posle isfabrikovali cijelu priču.

Bio je i ministar Sulejman Ugljanin, koji je zbog toga ukoren u Vladi. Na sjednicl na kojoj se raspravljalo o Aćif-efendiji rekao je da nije znao da je riječ o zločincu. Treba li Ugljanin sada da ostane u Vladi?

Ugljanin je predsjednik vellke iuticajne stranke. Takvu odluku može sam da donese, ne treba ja da mu budem advokat ili savjetnik.

Stiče se utisak da ste baš ljuti zbog te odluke?

Mi se nismo meša li Srbima kada su oni slavili svoje historijske ličnosti. Nikada nismo komentarisali niti bilo šta rekli o Karađordevićima, Obrenovićima ili bilo kome. Ali, ako Srbi mogu da pokrenu postupak rehabilitacije Draže Mihajlovića, mogu onda valjda i Bošnjaci da istaknu svoje historijski bitne ličnosti. Kao poslanik u Skupštini u tri mandata imao sam priliku da u skupštinskoj biblioteci čitam spise o Aćif-efendiji. To što Vučić tvrdi nigde nisam pročitao, nisam čuo nijednog istoričara kojem su poznati takvi podaci. Srbi i Bošnjaci ne gledaju isto na 1912. godinu – za jedne je tada bilo pozitivnih, za druge negativnih događaja. Sada na stogodišnjicu, Bošnjačko nacionalno vijeće željelo je da podsjeti na svoju historiju i na naše poznate ličnosti.

Umjesto toga, podigla se tenzija. Ne mislite li da je trebalo izbjeći nove sukobe?

Nije nam cilj bilo izazivanje sukoba. Srbi i Muslimani su tijesno povezani, isprepletani su, zajedno živimo u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori. Najveći prijatelj Muslimana bio je Srbin, priznati sociolog Sreten Vukosavljević, koji je prvi govorio o autonomiji Sandžaka. Njegova čuvena rečenica je “da više voli Muslimane iz Pazara, Sjenice, Tutina, nego Srbe iz Zaječara U i Kragujevca”. Sa Muslimanima je živeo u Novom Pazaru, poznavao je ljude, dok ljude iz Kragujevca ili Kraljeva nije poznavao.

Da li je moguće da se poslije svega smire strasti?

Moguće je, treba da sjednu historičari i Srba i Bošnjaka i da napišu zajedničku historiju. Baš kao što su uradili Francuzi i Njemci. Decenijama nisu imali iste poglede, svaka strana je drugačije tumačila historiju. Onda su sjeli stručnjaci, napisali zajedničku historiju u kojoj su zastupljene obije verzije.

A da pozovete Vučića, da sa njim porazgovarate i pokušate da rješite problem?

To je odlična ideja. Evo, preko vašeg Nedeljnika pozivam Vučića da dođe u Novi Pazar, da bude naš gost. Da pogleda dokaze koje imamo, a mi ćemo pogledati dokumentaciju koju on ima. Sa Vučićem se poznajem 12 godina i znam ga kao racionalnog političara. To bi bilo najbolje za sve.

Ipak, sumnjamo da će Vlada promeniti odluku o uklanjanju sporne table?

Poštujemo državu i njene odluke, ali dokle god postoji mogućnost, borićemo se da dokažemo da je u pitanju čovjek koji je zastupao interese Muslimana, koji nije bio neprijatelj i ubica Srba.

Gledate U turske serije koje su uzele maha u Srbiji?

Da. Seriju “1001 noć” koja je prva emltovana redovno sam pratio. Obožavao sam Šeherezadu, ona mi je bila omiljeni lik. Gledao sam i prvu sezonu “Sulejmana Veličanstvenog”. Volim i tu seriju, mada je romansirana. Turci, kao i svi drugi, imaju pravo da svoju historiju interpretiraju na način koji žele, ali je poznato da nisu bili tako svileni tokom 5oo-godišnje uprave nad balkanskim državama i da narodi odavdje nemaju simpatije prema toj vladavini.

Kada su u pitanju utakmice, navijate li za Tursku kad igra protiv Srbije?

Kada igraju Srbija i Bosna navijam za Bosnu. A kada je utakmica Srbija – Turska, navijam za Srbiju.

(Nedeljnik)

facebook komentari:

11 Comments

 1. sandzak

  05/09/2012 at 12:55

  Ma da bi da jedan od vas ode u zatvor nego lazete ova jadni narod otvara sal neke nove teme i probleme, ka da nema sta drugo da se radi nego da se stvara mrznja medju bosnjacima.Taman se jedni pomiri drugi pocni da se svadjaju , JA SIGURNO MOGU RECI I TVRDIM DA STE VI SVE JEDNO TE ISTO PAKOVANJE TJ RADITE ZA DB SRBIJE NE VIDIM NIKAKVU RAZLIKU IZMEDJU VAS (DEDZALA) LAZOVA PREVARANATA KRENUVSI OD SULJA , RASIMA ZUKORLICA ZILKICA PA SVE DO VASIH POLTRONA .SVI VI 20 I VISE GODINA NAS LAZETE LAZETE LAZETE I DALJE NAS LAZETE A MI GLUPI I DALJE VAM VERUJEMO DOOKKKLLLLEEEE1!!!?????

  • Nazim pasa

   05/09/2012 at 17:04

   jeste iso bi al mozda opet u beograd ko Suljko,koliko je onih siromaha i jadnika protiv kojih se jos vodi sudski postupak i to dvadeset godina a to zbog cega im se sudi glavni krivac je bas suljo i njegov najblizi saradnik esad ef.koji bi iso u zatvor nece esko tebe i sulja niko u zatvor dok ima ovih siromaha i jadnika…vi ste potrebni beogradu za svoje poslove koje imaju u planu…dosta bosnjaci otvorite oci vec jednom

 2. junuz

  05/09/2012 at 15:10

  Ipak si trebao izaci sa svoim imenom iprezimenom ,Ti ” posteni ” covjece.Trebao si napisati i istinu,posto su svi lazovi,da cujemo bar jednog ” iskrenog “.

  • sandzak

   05/09/2012 at 17:45

   Sto se tice toga dali ja znam neku istini o njima neznam vec to je moja procena i moje zapazanje da jedna te ista grupacija ljudi se vrti u krug punih 20 godina i sve isto sa ratohuskackom politikom umesto da se neka fabrika otvori ovde se sve zatvaraju , za 20 g0dina nek mi kaze neko od vas njihovih pristalica koliko se u pazar otvorilo fabrika , koliko radnika zaposlilo sem onija koji su u najuzoj familiji pa su dobili poslove u opstini mesihatu bosnjackom nacijonalnom vecu i da ne nabrajam dalje znate vi sami i vise od mene. A sto se tice imena zovem se Amer i trudim se da budem iskren a halalite ako sam vas uvredio nisam imao nameru mislio sam ipak da vise se ne trci za njima kao nekad ipak sam pogresio Selam

 3. Mamko

  05/09/2012 at 15:14

  Žalosno je kad pojedini bolesnici u nedostatku argumenta, napadnu nekog ko stvarno radi i ima rezultata ovim trivijalnim riječima lopov, lažov…uostalom ovakvi komentatori i ne zaslužuju komentar već psihijatrijsko posmatranje i hospitalizaciju…

  • sandzak

   05/09/2012 at 17:33

   Mogu ti rec da mi je drago da sam pojedinac koi je shvatio da ovi sto 20 i vise godina se vrate samo u krug nisu nista drugo sem lazovi , a ti ako mislis da su svi oni postenacinje i dalje trckaraj za njima i svadjaj se sa bracom i sestrama i ne pricaj pa cemo videt insaAllah ko je u pravu a elhhamdulila ne treba mi hospitilacija i niti psihijatrisko posmatranje pre bi to proporucio vama koji idete kao muva bez glave od jednog do drugog i tako cete cijo zivot dok ne shvatite al se bojim da vam ne bude kasno za MENE SU ONI SVI ISTI A ZA VASS NEKA BUDU STA GOD HOCETE RAMITE IM SLIKE I DRZITE U SOBE I ZOVITE IH BABOVIMA KA STO IH SADA ZOVETE .

   • Mamko

    05/09/2012 at 21:54

    More bezi konju banatski idi na baustelu, ne bulazni tu sta ti znas hadalju jedan!

    • sandzak

     07/09/2012 at 12:47

     Mamko ja cini mi se ne nazva tebe konjem ili nekim hajvanskim imenom , rodo moj to kod kuce ili kod esada otidi pa ga nazovi tako ja tebe nisam vredjo niti cu umesto sto pokusavas da branis ove Lopove idi malo proradi na tom vaspitanju , posto kako vidim da ti manjka podosta. A sto se tice toga dal radim na baustelu ne radim elhamdulila a i da radim necu se brinut dal mi je dinar halal il nije , a da sam hadalj nisam elhamdulila razuman sam a to sto ti je krivo sto kazem ono sto je istina nego neces sa tim da se pomiris ja ti tu nemogu nista nebi voleo da se svadjam oko nekog uvezi ovih ljudi zelim reci da je to moj stav i ostace dok me ne uvere u buducnosti ne zelim nikog da uvredim Halalite ako sam vas.

   • mustafa

    05/09/2012 at 23:39

    Ako kazes da su lopovi i slicne rijeci oni koji su uspeli da mi kao Bosnjaci u jednoj s(v)rbskoj drzavi imamo svoju: Bosnjacku zasavu, svoj jezik, praznikujemo nase praznike (Bajrae i sl) i sad pokusavaju sa obelezjima da se zahvale onima koji su dali zivote u odbrani naseg kraja ONDA IZVOLTE KOD ONIH KOJI SU (SAMO) PO TEBE ISPRAVNI I KOJI REHABILITUJU I PODIZU SPOMENIKE danas drazi(sutra ce karadzicu i mladicu)KOGA PODRZVAS TAKAV SI – IDI IM NA SLAVU

    • sandzak

     07/09/2012 at 12:33

     E bravo kad pomenu slavu na tvoju nesrecu ja ne idem kod kjafira da se ufulavam po slava ka sto je SULJO iso u BLACE besel ili ti bolje znas , to moze Sulju da kazes da ide a ne meni.

 4. Nanko

  06/09/2012 at 09:44

  Ma daj, ti bi isao u zatvor zbog Acifa. Ti si nervozan i ne mozes da prebolis sto nisi ponovo u Beogradu pa sad dizes citavu frku zbog toga zbog sebe i svojih bolesnih ambicija. Sto nisi tako pricao kad si trljao stolicu u raznim skupstinama Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije, punih petnaestak godina. Sad si se probudio i uvalio bi sve u probleme. Smiri se malo covece. Ostavi se svojih bolesnih ambicija.

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *