Zukorlić: Vučić je hrabar čovjek!

92

Predsjednik Bošnjačke demokratske stranke i poslanik Muamer Zukorlić pozdravio je hrabrost predsjednika Aleksandra Vučića da “otvori” pitanje Kosova, ali upozorava da su ideje nekih političkih aktera o uključivanju Republike Srpske u unutrašnji dijalog o Kosovu veoma opasne.

Zukorlić je za bosansko-hercegovački portal “Ins” rekao da je načelno podržao Vučićev poziv na dijalog o Kosovu, jer se i njegova politika bazira na dijalogu i pomirenju.

“Obradovan sam činjenicom da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo to pitanje, da je imao hrabrosti da kaže: ’Gospodo Srbi, moramo imati snage da se suočimo sa pitanjem Kosova, sa svim onim što ono jeste i sa svim slojevima gorčine, te da vidimo šta ćemo sa tim pitanjem”, rekao je Zukorlić.

Vučića, kaže, smatra ozbiljnim političarem, koji je, pogotovo posljednjih godina, u brojnim izjavama pokazao ili nastojao da pokaže Bošnjacima i građanima BiH da ne želi da ugrožava stabilnost BiH.

“Više puta je istakao da želi da vodi dijalog koji bi doveo do pomirenja Bošnjaka i Srba. To je deo moje politike. Čak sam i neposrednim razgovorima sa njim nastojao da doprinesem tome i dobio uveravanja da stoji na stanovištu da BiH ni na koji način ne smije biti ugrožena kao država”, naveo je Zukorlić.

On je, međutim, ukazao da u Srbiji “postoje neka promišljanja da u dijalog i rješavanje pitanje statusa Kosova treba uključiti i pitanje RS“, te upozorava da je neprihvatljivo razmišljati na način da jedan dio teritorije ili uticaja na Kosovu može ili treba da se kompenzuje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Svako povezivanje RS i Kosova znači direktan atak na teritorijalni integritet BiH”, rekao je Zukorlić.