Vučić: Sandžak i Republika Srpska nisu isto

0
170

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Republika Srpska i Sandžak neuporedive jer njihov položaj u Ustavu BiH i Srbije nije isti.

“Ovo nije otomanska imperija i Sandžak ne postoji kao takav”, naveo je Vučić i dodao da “neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum”, rekao je Vučić.

Republika Srpska i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, a da se “i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima”.

On je rekao da na njegove riječi da Srbija voli Republiku Srpsku, ali u okviru Bosne i Hercegovine, pojedini političari u BiH na takav način pominju Sandžak.

“Ja nikada ne bih gazio Ustav Bosne i Hercegovine, niti Dejtonski sporazum”, rekao je Vučić.

Upitan o Crnoj Gori, Vučić je rekao da vidi da se u medijima u Crnoj Gori vodi negativna kampanja protiv Srbije, a da među rukovodstvima dvije zemlje postoje razlike, ali da se nada da će se raditi na pitanjima koja su važna za budućnost.

On je dodao i da će uskoro pozvati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da posjeti Srbiju.