UŽIVO / Izbori za BNV

0
558

Birališta na kojima su Bošnjaci glasali za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatvorena su u 20 sati. U RIK-u kažu da nisu dobili nijedan prigovor ili primedbu na izborni proces.

UŽIVO / Rezultati izbora za BNV

10:00 – Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da su izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) realni i očekivani, iako je svakako očekivao bolji rezultat liste “Vakat je”.

“I dalje smatramo da je to po sastavu ubjedljivo najbolja i najkvalitetnija lista, koja je i tokom kampanje jedina govorila o onome što su nadležnosti nacionalnog vijeća, dok su druge liste slale poruke o velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, pa čak i o asfaltiranju ulica”, istakao je Ljajić.

09:00 – Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović čestitao je na Facebooku pobjedu listi “Samoopredeljenje” poručivši da je ponosan što Bošnjačko nacionalno vijeće nije došlo u ruke Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja.

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam na uspješnim izborima u kojima su pokazali da su politički zreli i sposobni da demokratski odlučuju. Pobjeda liste Samoopredjeljenje uprkos svim uloženim sredstvima, te javnim i tajnim državnim mehanizmima stavljenim na raspolaganje Muameru Zukorliću, donosi poseban osjećaj zadovoljstva i ponosa, posebno zbog činjenice da Vijeće nije palo u Vučićeve ruke (pa i Šešeljeve)”, napisao je Imamović.

Foto: Matica bošnjačka

02:00 – Nosilac liste “Matica bošnjačka“ na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno nacionalno vijeće (BNV) Muamer Zukorlić rekao je večeras da je dobio povjerenje glasača u Novom Pazaru i sa malom razlikom izgubio izbore u Sjenici i Tutinu.

“Tamo je pobijedio politički inat onih koji su tu decenijama na vlasti, gdje su masovno krali i kršili sva izborna pravila. Moramo u budućnosti učiniti sve da skinemo tu crnu mrlju”, rekao je Zukorlić okupljenim simpatizerima ispred svojeg izbornog štaba.

01:45 – Nosilac liste “Vakat je” Sait Kačapor ocijenio je večeras da ta lista nema razloga da bude nezadovoljna postignutim rezultatom na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Foto: radiostoplus.com

Prema nezvaničnim rezultatima iz štabova učesnika izbora za BNV, ta lista je na trećem mestu, posle “Samoopredjeljenja” Sulejmana Ugljanina i “Matice bošnjačke“ Muamera Zukorlića.

“Treba imati u vidu da su druge dvije liste vodili lideri partija i da je to sigurno imalo uticaja na glasače. Mi smo nezavisna lista i vodili smo blagu kampanju. Postigli smo rezultate zbog kojih nemamo razloga da budemo nezadovoljni”, ocijenio je Kačapor.

01:30– Nosilac liste “Samoopredjeljenje” Sulejman Ugljanin proglasio je večeras pobjedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i poručio da je ono “ostalo i da će i dalje biti bošnjačko”.

Aktuelni predsjednik Veća ocijenio je da su današnji izbori bili najznačajniji za Bošnjake od raspada bivše Jugoslavije i da su Bošnjaci na njima izabrali BNV koje ima ovlašćenja da u razgovoru sa predstavnicima Srbije rješava njihove probleme.

Foto: radiostoplus.com

“Ti problemi su to što Bošnjaci nemaju status naroda i što nije riješen status Sandžaka, koji je okupirana zemlja od 1912. godine. Srbija i Crna Gora nemaju tapiju nad Sandžakom, a ako žele da ga uknjiže kao svoju teritoriju moraće da u Ustavu uknjiže Bošnjake kao narod. Mi smo na tome dobili izbore i to ćemo zastupati”, istakao je Ugljanin.

On je “ljudima u Beogradu koji su htjeli da uzmu BNV” poručio da im je to propalo i da im je “posao bio jalov”.

01:00 – Dragoljub Zindović, predsjednik SNS Prijepolja, čekao je sa Samirom Tandirom u izbornom štabu SPP rezultate izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Inače Zindović je glasovima SPP izabran za predsjednika opštine Prijepolje iako su bošnjački odbornici većina u ovoj sandžačkoj opštini.

Prije SNS Zindović je bio istaknuti kadar Srpske radikalne stranke.

00:10 – Ugljanin: “Poručujem Vučiću da nikad neće uzeti BNV”

Okupljenim Bošnjacima u Novom Pazaru obratio se i lider liste Sulejman Ugljanin.

“Od večeras imamo novi saziv Vijeća. Najviše vijećnika i najveću podršku dobila je lista Samoopredjeljenje”, rekao je Ugljanin i dodao:

“Naša dužnost je za ljubav Bošnjaka da formiramo Vijeće i da poručimo Vučiću da nikad ne može da dobije Vijeće. Vučić je poražen u Sandžaku. Bošnjaci su na ovim izborima potvrdili da su jedan zreo narod.”

23:55 – Rivalske liste potvrdile pobjedu Samoopredeljenja

Najviše glasova Bošnjaka na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osvijilo je “Samoopredjeljenje” Sulejmana Ugljanina, potvrdili su izborni štabovi rivalskih izbornih lista “Vakat je” i “Matica bošnjačka“ reporterima novopazarskog Sto plus radija.

Nosilac liste “Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić potvrdio je pobjedu “Samoopredjeljenja”, dodajuči da je razlika u Tutinu oko tri a u Sjenici oko dvije hiljade glasova.

23:40 – Kandidat na listi “Samoopredeljenje” Edib Kajević kazao je za Glas zapadne Srbije da je ukupan zbir glasova dokazao da su pobijeđeni primitivizam, bahatost i nekultura.

On je istakao da je ranije postignutim Sporazumom o saradnji sa predstavnicima liste “Vakat je“ dogovoreno da će formirati buduću većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

“Očekuju se rezultati sa još nekoliko biračkih mjesta i mi smo blizu da sami formiramo većinu, ali ćemo u svakom slučaju sa članovima liste ‘Vakat je’ praviti dogovor oko većine”, kazao je Kajević.

23:30 – Rezultati izbora u Pijepolju

Samoopredjeljenje – 1.158
Matica Bošnjačka – 2.613
Vakat je – 1.892
Stari Dedo – 1

23:10- Press konferencija u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Posted by RTV Novi Pazar on Sunday, November 4, 2018

22:50 – Ukupno na osnovu do sada obrađenih podataka u svim gradovima Sandžaka:

  1. Samoopredjeljenje – 19.615 – 15 vijećnika
  2. Matica Bošnjačka – 17.538 – 12 vijećnika
  3. Vakat je – 10.194 – 7 vijećnika
  4. Stari Dedo – 262 – 0 vijećnika

22:40 – Dio atmosfere ispred BNV gdje pristalice SDA Sandžaka slave pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

Posted by Emir Ašćerić on Sunday, November 4, 2018

22:20 – Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima u opštini Tutin glaso je 10.719 birača (51%)

Samoopredjeljenje – 6.918 (64%)
Matica bošnjačka – 3.493 (31.5)
Vakat je – 625 (4,5%)
Stari Dedo – 10

21:55 – Pristalice i simpatizeri SDA Sandžaka u Tutinu slave pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

Posted by Sead Ramičević on Sunday, November 4, 2018

21:45- Taraniš: Izbori protekli u demokratskoj atmosferi

Posmatrač izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru Teo Taraniš ocijenio je večeras da su oni protekli u demokratskoj, fer i korektnoj atmosferi na biračkim mjestima.

Akademska inicijativa “Forum 10” posmatrala je regularnost izbornog procesa na 26 biračkih mjesta u Novom Pazaru i četiri u Tutinu.

“Nije bilo većih nepravilnosti koje bi ugrozile sam izborni proces, poput zatvaranja biračkih mjesta i sličnih incidenata. Međutim, bilo je problema sa posebnim biračkim spiskom, gotovo istih koje smo imali i tokom prošlih izbora za nacionalne savete, 2014. godine“, rekao je Taraniš, koji je izbore posmatrao ispred Akademske inicijative “Forum 10”.

On je pojasnio da je bilo ljudi koji nisu upisani u ovaj spisak, najvjerovatnije jer se nisu ni upisali, ali da je bilo i onih koji nisu mogli da glasaju na biračkih mjestima gdje ovo pravo ostvaruju tokom lokalnih i parlamentarnih izbora, već na nekom potpuno drugom mjestu.

21:35 – Lista “Samoopredjeljenje” saopštila je večeras da, nakon 50 odsto obrađenih glasova u šest sandžačkih gradova, vode sa 46 odsto osvojenih glasova izašlih birača na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Prema njihovim preliminarnim rezultatima, kojim nije obuhvaćeno glasanje u gradovima van Sandžaka, lista “Matica bošnjačka” osvojila je 34 odsto, a “Vakat je” 20 odsto glasova.

Pretvoreno u vijećničke mandate, listi Sulejmana Ugljanina pripalo je 16 mjesta, Muamera Zukorlića 13, a Saita Kačapora šest mandata.

21:10– SDA u Sjenici slavi pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

Sjenica slavi pobjedu. SAMOOPREDJELJENJE – DR. SULEJMAN UGLJANIN. Selam za Sjeničke novine

Posted by SDA Sjenica on Sunday, November 4, 2018

21:00 – Prema prvim preliminarnim rezultatima lista “Samoopredjeljenje” je osvojila najviše glasova u Sandžaku na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Samoopredjeljenje – 16 vijećnika
Matica Bošnjaka – 12 vijećnika
Vakat je – 7 vijećnika
Stari Dedo – 0 vijećnika