Ujkanoviću nagrada “Ahmed Vali” za 2018. godinu

0
224

Filolog Enver Ujkanović dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2018. godinu, a koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje za izvanredna ostvarenja u kulturi i umjetnosti, saopštila je danas ta ustanova.

Kako prenosi radio Sto plus, u obrazloženju žirija, koji su činili književnik Enes Halilović, karikaturista Muhamed Đerlek i grafička dizajnerka Amra Hodžić Jejna, navodi se da se Ujkanović dugo godina bavi naučno-istraživačkim radom u oblasti kulture i jezika.

“U toku 2018. godine objavio je Osmanska dokumenta Orijentalne zbirke Arhiva ‘Ras’, a u prethodnih 10 godina značajna naučna djela iz oblasti jezika, kulture i religije, kao i obimne i stručne prevode dokumenata i knjiga”, naveo je žiri.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pjesniku koji je u 16. vijeku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije djelo je “Ljepota i srce” koje broji oko sedam hiljada stihova.

Sastoji se od povelje i novčanog iznosa, nedjeljiva je i može se dobiti samo jednom.

Kulturni centar Novi Pazar ustanovio ju je 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su književnik Enes Halilović, slikar Mehmed Slezović i karikaturista Muhamed “Maks” Đerlek.