Ugljanin: Imamo pravo da sami odredimo svoj politički položaj

0
232

Nosilac liste “Samoopredjeljenje” za izbore članova Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin rekao je sinoć u Novom Pazaru da su Bošnjaci autohtoni narod na ovim prostorima, svjesni svog porijekla i nacionalnog identiteta.

Ugljanin je na prvom promotivnom skupu ove liste rekao da je Srbija pokazala neprijateljski odnos prema Bošnjacima, jer im ne priznaje status naroda i do sada nije osudila nikoga za desetine hiljada ubijenih ljudi u Bosni i Sandžaku.

“Mi smo narod i imamo pravo na samoopredjeljenje, odnosno da sami odredimo svoj politički položaj, status i odnose sa drugim narodima. Nastavićemo da tražimo da se rasvijetle svi zločini nad Bošnjacima od 90-tih godina do danas i da se počinioci kazne, jer Bošnjaci nisu glineni golubovi, niti zvjeri za odstrel. Zločin koji nije kažnjen, on će se ponoviti”, rekao je Ugljanin, koji je i aktuelni predsjednik BNV.

On je rekao da treba poštovati pravo svakog Bošnjaka da u miru čuje i druge izborne liste, te da savesno odluči koga će da podrži na predstojećim izborima.

“Ako mene pitaju onda će glasati za ‘Samoopredjeljenje’. Mi nećemo govoriti ništa loše za druge liste, nećemo omalovažavati ničiji program, ali smo dužni da jasno govorimo da smo sposobni da riješimo status Bošnjaka i Sandžaka i da napravimo državu srećnih ljudi”, rekao je Ugljanin.

Na skupu je javnosti predstavljen program i 35 kandidata za većnike ove liste.

Osim ove liste, Republička izborna komisija (RIK) je do sada za Bošnjačko nacionalno vijeće proglasila i listu “Matica bošnjačka- akademik Muamer Zukorlić muftija“.

Rok za podnošenje izbornih lista je do 19. oktobra u ponoć, a izbori za nacionalna vijeća manjina u Srbiji biće održani 4. novembra.