U Prijepolju otvoren Područni ured BNV / Džudžo: “Nikad ne odustajemo”

0
119
Foto: CBS

Nama Bošnjacima je trokut Beograd, Sarajevo, Ankara božje davanje. U njemu treba da se borimo i izborimo sva prava koja nam po Ustavu i zakonima Srbije pripadaju, rekao je danas predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo prilikom svečanog otvaranja Područnog ureda Vijeća u Prijepolju, piše portal lista Polimlje.

“Preko Područnog ureda BNV u Prijepolju svi Bošnjaci ovog dijela Sandžaka moći će obezbijediti sva svoja Ustavom i zakonima zagarantovana prava. Pravo na maternji jezik, pismo, nastavu i inormisanje na svom jeziku, zaštitu spomenika kulture i sva druga identitetska i statusna prava. Kada smo se formirali (BNV), nakon što smo dobili podršku 65 odsto svih birača u Srbiji, moto Bošnjačkog nacionalnog vijeća i naše političke filozije je da nikad ne odustajemo. Nikad nećemo odustati dok svaki Bošnjak, bilo gdje u Srbiji, ta svaja prava ne ostvari”, rekao je Džudžo, prenosi Polimlje.

Foto: CBS

Otvarajući Područni ured, koji će biti u službi Bošnjaka Prijepolja sa Brodarevom, Priboja i Nove Varoši, u prisustvu zvaničnika BNV i brojnih građana, Džudžo je istakao da je želja sadašnjeg saziva BNV da poveže u jedan trokut Beograd, Sarajevo i Ankaru.

“Bez obzira što nas Srbija mnogo ne voli, a ni mi nemamo neki veliki razlog da nju volimo, hoćemo da iskoristimo svako pravo koje nam pripada. Mi kažemo da nam je domovina Srbija, drugi dio tog trokuta je Sarajevo, koju smatramo svojom matičnom državom i na kraju Republika Turska, na koju mi u skladu sa medjunarodnim javnim pravom gedamo kao svoju zemlju zaštitnicu.Nama je taj trokut božje davanje, da se u njemu borimo i izborimo sva svoja prava”, rekao je Džudžo.

Foto: CBS

Kako je istakao Džudžo, sljedeći važni zadaci aktuelnog saziva BNV, kada je riječ o Prijepolju kao simbola suživota i tradicije dvije kulture i dvije vjere, biće da se maksimalan broj učenika uključi u izvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku i obnova prijepoljske Musale, kao jedinog kulturno-historijskog spomenika te vrste u ovom djelu Evrope, do kraja kalendarske godine.

On je naveo da je imao “dobar razgovor” sa predsjednikom opštine Prijepolje Dragoljubom Zindovićem sa kojim će, kako je rekao, ovih dana biti potpisan protokol o saradnji. Pozvao je, također, sve Prijepoljce da mu budu podrška u ovom poslu, prenosi Polimlje.

Prije nego što je svečano otvoren Područni ured BNV u Prijepolju, ispred prostorija se zaviorila zastava BNV, koja je podignuta na jarbol uz intoniranje himne samdžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.