U Novom Pazaru održana 20. Ramazanska ulična trka

0
210
Foto: Anadolu Agency

Novopazarski atletičar i reprezentativac Srbije Elzan Bibić pobjednik je Ramazanske ulične trke koja je večeras održana u Novom Pazaru. 

Bibić je trku na 3.000 metara, na pješačkoj zoni u centru Novog Pazara, istrčao za 8 minuta i 13 sekundi, i ovo je njegova treća zaredom pobjeda na ovom takmičenju. Drugi u cilj je ušao Miloš Malešević iz AK Inđija, a trećeplasirani je bio Bojan Stanišić, član AK “Mladost” iz Užica. 

Bibić je nakon trke izrazio zadovojstvo što pehar ramazanske trke ostaje u Novom Pazaru i uputio čestitke povodom nastupajućeg svetog muslimanskog mjeseca ramazana. 

“Želim sretan ramazan svim muslimanima svijeta. Ova trka važi puno jer Novi Pazar na ovim manifestacija dobija sjaj, podršku što se tiče atletike i ovaj grad živi za atletiku”, rekao je Bibić, istakavši da se ove godine posebno priprema za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u Švedskoj.

Foto: Anadolu Agency

U trci seniora učestvovalo je 19 srednjeprugaša iz 16 atletskih klubova iz Srbije. U istoj trci nastupili su učesnici trke zadovoljstva u kojoj je najbrži bio Emir Koca, a za njim su u cilj ušli Admir Kučević i Edin Mahmutović.

U trci dječaka atletskih škola prvi kroz cilj su ušli Ahmed Hasanović, Dženan Ljajić i Hamza Ziljkić. Kod djevojčica pobijedila je Merva Vučelj, a za njom su utrčale sestre Saima i Saida Mušović. 

Govoreći o značaju i poruci Ramazanske trke u Novom Pazaru, proslavljeni atletski as iz ovog grada i trener AK Novi Pazar Rifat Zilkić je podsjetio da je tradicija trke već dvadeset godina i da je to kvalitetna manifestacija na kojoj se promoviše grad i atletski klub. 

“Uspjeli smo da ovu manifestaciju održimo na kvalitetnom nivou. Ramazanska trka je, prije svega, bitna za naš mjesec ramazan u njegovu čast je i organizujemo. U posljednje 3-4 godine Novi Pazar ima pobjednike ramazanske trke. Iz kvantiteta smo napravili kvalitet i potrudićemo se da svaka naredna bude na ovom nivou”, poručio je Zilkić.

Foto: Anadolu Agency

Ovo takmičenje održano je po 20. put, a ove godine je zbog blizine mjeseca ramazana uvršteno u okviru obilježavanja 20. aprila, Dana i 558. rođendana Novog Pazara. Prethodna dva takmičenja organizirana su na Atletskom stadionu u Novom Pazaru. 

Organizatori jubilarne 20. Ramazanske trke bili su Atletski klub Novi Pazar i Sportski savez Novog Pazara, pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara.

Izvor: Anadolija