Subotica izlijepljena naljepnicama protiv pripadnika islamske vjeroispovesti

0
156
Foto: Mešihat IZuS

Tokom minulog vikenda na više mjesta u centru gradu zalijepljene su naljepnice koje upućuju na zabranu prisustva pripadnicima islamske vjeroispovesti. Naljepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumjesec osvanuli su na pojedinim trgovinskim i ugostiteljskim objektima, piše portal Subotica.com.

Kako prenosi ovaj portal, subotička policija je odmah reagovala i naljepnice uklonila sa izloga, intenzivno radi na rasvjetljavanju slučaja i identifikovanju počinalaca, dok Tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog djela.

“Zalepljene nalepnice na dva objekta u ulici Matka Vukovića u Subotici, uočene su od strane policijskih službenika. O događaju je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela. Policija intenzivno radi na pronalasku lica koja su ove nalepnice zalepila”, kažu u Policijskoj upravi Subotica.

Foto: subotica.com

Tokom jučerašnjeg dana naljepnice su bile zalijepljene sa spoljašnje strane, kako na objektima koji redovno rade, ali i lokala koji su u pripremi i ne postoji osnov da se lijepljenje povezuje sa vlasnicima tih radnji.

Pojavu naljepnica osudila je i islamska zajednica u Srbiji.

“Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je sa ogorčenjem primio vijest da je Subotica osvanula oblepljena nalepnicama na kojima se nalazi ilustracija precrtane džamije, što je jasna poruka muslimanima koji žive u ovom multikonfesionalnom mestu da je njihov jedini vjerski objekat – Muhadžer džamija nepoželjan u ovom gradu, a sa njom i pripadnici islama koji tradicionalno imaju dobre odnose sa ostalim sugrađanima iz 25 različitih nacionalnih zajednica”, navodi se u saopćenju.

Foto: Mešihat IZuS

“Osim toga, Mešihat izražava zabrinutost i čuđenje da je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbjeđenje ispred džamije koje je uvela nakon pokušaja paljenja ovog vjerskog objekta oktobra 2014. godine, što je dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovoga grada. Tim povodom, od nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova očekujemo da se vinovnici ovog čina što prije privedu pravdi, a pripadnicima islama u Subotici i drugim mestima gde postoji potencijalna opasnost pruži puna lična i imovinska sigurnost.”

Građani sa kojima su razgovarali novinari subotičkog portala osudili su ovu neprijatnost koja je putem naljepnica priređena sugrađanima islamske vjeroispovesti i nadaju se da će nadležni organi obaviti svoj deo posla, pronaći izvršioce i time poslati poruku da je Subotica oduvek bila grad vjerske i nacionalne tolerancije, suživota, i da je multikulturalnost zapravo bogatstvo ovog grada.

Foto: Mešihat IZuS

U prvim reakcijama na društvenim mrežama sugrađani smatraju da takve netrpeljive poruke nisu stav Subotičana.

“Primitivne provokacije, neko je namerno nalepio pa slikao i širi neistinit stav! Posebno u Subotici. To je neko ko nije iz našeg grada!”, smatra Dragan;

“Namerno izazivaju nemire. Jadni su ljudi koji se još uvek bave takvim stvarima! Nije bitno ko je koje vere, nacije, rase… Žalosno… Ne boje se Boga… ako uopšte veruju u Boga”, komentariše Olivera.

“Subotica je oduvek bila mesto gde su sve vere i sve nacionalnosti dobrodošle smatra Marin; – Nisu nas tako vaspitali”, dodaje Sinke