Spomen ploča herojima iz Novog Pazara, stradalima u padu helikoptera

0
103
Foto: N. Kočović/radiostoplus.com

Članovi porodica i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac otkrili su jučer spomen ploču ljekaru Dževadu Ljajiću i anesteziologu Miroslavu Veselinoviću na zgradi Medicinske škole u ovom gradu koja od početka školske godine nosi naziv “Dva heroja”, javlja radio Sto plus.

Na ploči je ispisana poruka “Ono što činimo za života odjekuje u večnosti”.

Ljekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović poginuli su prije četiri godine u padu helikoptera Vojske Srbije kod Surčina, a prilikom transporta životno ugrožene bebe iz Novog Pazara za Beograd.

Tom prilikom živote su izgubili i pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač Ivan Miladinović i beba iz porodice Ademović, podsjeća radio Sto plus.

Foto: N. Kočović/radiostoplus.com

U javnosti se i dalje vodi rasprava o tome zbog čega je 13. marta 2015. godine helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 mjeseci poslije pada helikoptera saopćilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to djelo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.