Sandžački političari nijemo posmatraju harangu u Srbiji protiv Izetbegovića

150

Žestoke reakcije u Srbiji izazvala je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo kao nezavisnu državu i da je nezadovoljan položajem Sandžaka.

Izjava Izetbegovića očito je u Srbiji namjerno pogrešno interpretirana nakon čega su uslijedile burne reakcije dijela srbijanskog državnog vrha, a nisu izostali ni zapaljivi tekstovi u prorežimskim tabloidima.

Naslovi poput: Bakir bi opet da kolje, Bakir zabio nož u srce Srbije, Sprema se brz i žestok odgovor na Izetbegovićevu provokaciju, itd. osim za povećanje tiraža srbijanskih medija, služe i za prikrivanje slabosti vladavine Vučića i Dodika, opterećene odlaskom mladog stanovništva, nezaposlenošću, sistemskom korupcijom itd..

Medijsko spinovanje, proizvodnja novih kriza i sukoba, iznošenje neistina i poluistina u javnost može biti opasan okidač i pucanj u kakvo-takvu krkhu izgradnju mira i povjerenja.

Do ovog trenutka niko od bošnjačkih lidera u Sandžaku se nije oglasio ovim povodom.

Podsjećamo, u spomenutom intervjuu na pitanje hoće li će Bosna i Hercegovina u jednom trenutku da prizna Republiku Kosovo, Izetbegović je odgovorio: ”Nadam se da”.

Izetbegović je, također, rekao i da je nezadovoljan položajem Sandžaka.