Sandžačka geografija

0
493

Almir Mehonić, bošnjački novinar osvrnuo se na svom Facebook profilu na zanimljivu temu imenovanja Sandžaka na Južni i Sjeverni. Prenosimo vam u cjelosti njegov FB status.

“U skorije vrijeme uvedena su dva termina koja u historiji nikada nisu, na ovaj način, bila prisutna. To su termini “SJEVERNI i JUŽNI Sandžak”.

Po ovome, navodno, SJEVERNI Sandžak pripada Srbiji a JUŽNI Crnoj Gori.

Ko poznaje elementarnu geografiju Sandžaka zna da su ovo totalno netačni navodi. Kako to da su Pljevlja južni Sandžak a Tutin i Novi Pazar SJEVERNI?

Kada je ZAVNOS uspostavio vlast u Sandžaku 1943. , usvojio je i nastavne planove i programe za sandžačke škole. Jedan od predmeta tada bila je i “Geografija uže i šire domovine”. Za širu domovinu smatrana je Jugoslavija a za užu Sandžak. Ovaj predmet očito bi bio potreban i nekim akterima na javnoj sceni Sandžaka.

Ipak, bolje bi bilo da se radi o elementarnom nepoznavanju karte i teritorije Sandžaka, nego da su ti koji upotrebljavaju ove termine pola teritorije namjerno otpisali i ostavili frtalj Sandžaka gdje je Novi Pazar na sjeveru.

Da još pojednostavim, ovi termini su ispravni jedino ako govorimo o frtalju teritorije koju čine Novi Pazar, Sjenica, Tutin (srbijanski dio Sandžaka) i Rožaje (crnogorski dio Sandžaka)”, napisao je Mehonić.