RSE: Turska u Sandžak uložila oko 20 miliona dolara

0
165
Foto: Reuters

Turska je do sada, preko svoje Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), u Sandžak uložila oko 20 miliona dolara, a uskoro počinje izgradnja puta Novi Pazar- Tutin, objavio je danas radio Slobodna Evropa.

Ambasador Turske Tanju Bilgic rekao je tom radiju da su uplanu nova ulaganja u ovaj dio Srbije, u poljoprivrednom i u privrednom smjeru.

“Trenutno u Novom Pazaru radimo na projektu izgradnje jedne predškolske ustanove, mosta, rekonstrukcije Isa- begov hamama, rekonstrukcije zgrade suda… Veliki broj projekata čeka i veliki broj smo uradili, ali su putevi Novi Pazar – Tutin, Tutin – Sjenica imali prvenstvo”, rekao je Bilgic.

Izgradnju puta Novi Pazar- Tutin, koji je u veoma lošem stanju, izvodiće turska firma Tašjapi, a Bilgic očekuje i da uskoro počne realizacija regionalno važnog projekta izgradnje autoputa Beograd- Sarajevo, koji bi takođe trebalo da radi ista kompanija.

Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan u aprilu 2018. godine dobio je titulu počasnog građanina ovog najvećeg grada sandžačke oblasti.

Šest mjeseci prije toga, Erdogan je posjetio Novi Pazar, gdje ga je na centralnom trgu ispred lokalne samouprave dočekalo više hiljada stanovnika.

Foto: Anadolija

Erdogana bi ponovo u junu trebalo očekivati u Srbiji, ali se ne zna da li će ponovo obići Novi Pazar, rekao je ambasador Bilgic.

U januaru 2019. godine su ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje i da se ojača trgovinska razmena koja je, prema riječima Erdogana, u 2018. godini premašila milijardu eura.

Izvor: RSE