Reis IZ Srbije: Islam je ugrožen od radikalnog ateizma

0
602
Foto: Anadolija

Islamske zajednice Srbije i Makedonije dijele iste vrijednosti i radosti islama, a problemi koji ih opterećuju su oni s kojima se susreću muslimani i na Istoku i na Zapadu, izjavio je danas u Skoplju reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović, javlja Anadolu Agency (AA).

Nasufović je to izjavio nakon razgovora s reisu-l-ulemom Islamske zajednice Makedonije Sulejmanom ef. Rexhepijem.

“Naše iste vrijednosti su naša viševjekovna tradicija koju njegujemo kao evropski muslimani, a ono što smo danas naučili od reisu-l-uleme Rexhepija jeste da je Rijaset IZ Makedonije primjer pravog modela kako bi trebalo da se organizuju i djeluju sve islamske zajednice na Balkanu, pa biću slobodno reći u Evropi”, rekao je Nasufović.

Dodao je da su muslimani s prostora Balkana suočeni s raznim iskušenjima i problemima koji su, kako je kazao, međunarodnog karaktera.

“Islam je kao vjera mira ugrožen od radikalnog ateizma ili ekstemnog ateizma koji ima svoj datum kad je počeo, a to je 11. septembar kad su se srušile kule bliznakinje (u New Yorku op. a.). Tog trenutka u svijetu je počeo da postoji radikalni ili ekstemni ateizam kao udar na sve monoteističke religije”, izjavio je Nasufović.

Nasufović zajedno s delegacijom IZ Srbije boravi u posjeti Skoplju, a s makedonskim kolegom Sulejmanom Rexhepijem razgovarao je o jačanju saradnje dviju institucija.

Rexhepi je tom prilikom istakao da se dobra i bratska saradnja između islamskih zajednica praktikuje u cijelom regionu.

Komentarišući odlazak stranih boraca na ratišta u Siriji i Iraku, Rexhepi je kazao da je iz Makedonije u proteklom periodu otišao određeni broj građana i ocijenio da je riječ o osobama koja su “izgubljene i u svojoj domovini”.

“Sirija i Irak nisu naši frontovi, to nisu naše zemlje koje moramo braniti. Oni su tajno otišli, a mi govorimo o radikalizaciji islama ovdje. Krivci su oni koji bacaju sumnju na muslimansko stanovništvo u Makedoniji, ali i šire”, poručio je Rexhepi.

Dodao je da motiv za odlazak na strana ratišta nije zaštita islama, kako oni tvrde, već materijalna korist.

“To su plaćeni ratnici. Oni ne predstavljaju ni islamske zajednice ni muslimane ovog svijeta, niti predstavljaju išta islamsko”, poručio je Rexhepi.