Predstavnici SDP nakon razgovora sa Vučićem i ministrima: Republičke institucije bit će vraćene u Tutin

0
175
Foto: SDP

Sandžačka demokratska partija (SDP) saopćila je da će zalaganjem odbornika ove stranke u lokalnom parlamentu Tutina, nakon razgovora sa Vučićem i ministrima, brojne republičke institucije koje su premeštene iz Tutina u Novi Pazar i druge centre biti vraćene u ovu sandžačku opštinu.

Naime, kako saopštave SDP, dana 22. februara u Tutinu je održan sastanak privrednika i predstavnika lokalne samouprave sa predsjednikom Republike Srbije i ministrima finansija, pravde, poljoprivrede, i trgovine, turizma i telekomunikacija, državnim sekretarima drugih ministarstava, direktorkom Poreske uprave Srbije, kao i sa još nekolicinom predstavnika Vlade Republike Srbije.

Neposredno prije ovog sastanka, pomoćnik predsjednika Opštine Tutin Safet Derdemez poslao je dopis kabinetu predsjednika Republike Srbije u kojem je taksativno naveo probleme vezane za povraćaj institucija, kao i problem vodosnabdijevanja i napajanja električnom energijom.

IZ SDP-a navode da je zbog upućenosti u probleme sa kojima se građani opštine Tutin suočavaju, zahvaljući pismu koje su uputili, Vučić u Tutin doveo sve resorne ministre vezane za probleme i povraćaj institucija koje su tražili.

“Tokom sastanka, naša odbornica Fazila Ferizović postavila je pitanje predsjedniku Aleksandru Vučiću oko povraćaja institucija, konkretno povraćaja Osnovnog i Prekršajnog suda i Javnog tužilaštva u Tutin, sa objašnjenjem da je Tutin sa svojih 36 hiljada stanovnika i 99 sela jedna od najvećih i najrazudjenijih opština, da ima jedan granični i administrativni prelaz, i da se iz tog razloga često mora postupati po tkzv. skraćenom postupku, zbog mnogih nedozvoljenih radnji koje se tu dešavaju, a mogu se klasifikovati kao prekršaji, krivična dela, itd. što zbog otežane komunikacije i obaveznog administriranja u Novi Pazar gubi smisao, i iz tog razloga je neophodno da se ovim institucijama vrati sjedište u Tutin.

Predsjednik Vučić je dao riječ Ministru pravde Neli Kuburović, koja je odgovorila da ćemo ponovo imati Prekršajni sud, dok to za Osnovni sud još uvek nije izvesno, zbog broja predmeta.

Također, na molbu naše odbornice Fazile, da nam omoguće da uverenja poput onih da lica nisu kažnjavana i da se ne vodi krivični postupak protiv njih možemo izvaditi u Tutinu, odgovorili su potvrdno.

Sljedeće pitanje predsedniku Aleksandru Vučiću postavio je predsednik OO SDP-a Tutin Safet Derdemez, i tražio da se sjedište šumskog gazdinstva Raška, prebaci iz Raške u Tutin, sa objašnjenjem da procentualno Tutin učestvuje na svim nivoima, kako finansijski, tako i po drvnim sortimentima sa 60%, Raška sa 20% i Novi Pazar sa 20%.

Foto: Anael Grbović / Informer

Predsjednik Vučić je također, i na ovo naše pitanje odgovorio potvrdno, i rekao da će ubuduće sjedište ovog šumskog gazdinstva biti u Tutinu.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković je takođe rekla da će radnici iz te institucije u Tutinu ostati da rade, da se neće smanjivati broj radnika i da postoji mogućnost da se njihov broj poveća, zbog obima posla.

Također je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao obećanje da će Poštanska štedionica ponovo početi sa radom u Tutinu. Rekao je da će prije Nove godine biti izgrađena i 110 kW trafostanica, kao i da će biti riješen problem sa vodom.

Napominjemo da smo mi kao odbornički klub na čelu sa šefom odborničkog kluba SDP-a Tutin Mersudinom Čuljevićem prvi dali predlog za vraćanje sedišta šumskog gazdinstva( 18. redovna sjednica SO Tutin, 27.11.2018.god. ) za vraćanje Osnovnog i Prekršajnog suda i tužilaštva u Tutin, za vraćanje Poreske uprave, kao i sa vraćanje banke Poštanske štedionice (19. redovna sednica SO Tutin, 26.12.2018. godine)

Na naš prijedlog ti zahtjevi su jednoglasno i usvojeni na skupštini formulisani kao zaključak predsjedniku Opštine da formira stručni tim koji bi se bavio ovim pitanjima.

Zahvaljujući izuzetnim naporima odbornika SDP-a Tutin, ove insitucije biće vraćene u Tutin i građanima će bar u ovom smislu biti omogućeno da ostvaruju svoja elementarna prava”, navodi se u saopćenju Sandžačke demokratske partije.