Predstavljeno idejno rješenje projekta turističkog naselja na jezeru Gazivode

0
144

Idejno rješenje projekta izgradnje plaže i sportsko-rekretaivnog centra Vitkoviće na jezeru Gazivode predstavljeno je u Novom Pazaru. Turističko naselje sadržaće plažu dugu 570 metara, ugostiteljske objekte, smještajne kapacitete, sadržaje za profesionalce i rekreativce, ribolovce, kajakaše i izviđače.

Nosioci projekta su grad Novi Pazar i Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA. Zamisao je da se projekat realizuje na 2,5 hektara zemlje, a postoji mogućnost da do kraja projekta dužina plaže iznosi 2,5 kilometara.

Idejno rješenje ovog megalomanskog projekta predstvaljena je mnogim zainteresovanim stručnjacima i široj javnosti. Posebno je naglašeno da će svi divlje sagrađeni objekti biti uklonjeni kako bi taj prirodno bogat prostor, bio na raspolaganju stanovništvu ovog regiona i turistima. Impozantan je podatak da će širina šljunkovite plaže biti preko 20 metara, a u pojedinim predjelima i oko 40 metara, prenosi RTV Novi Pazar.

Komandant ORA “Ribariće 2019” Kasim Zoranić istakao je da će u omladinskim radnim akcijama na ovom projektu učestvovati mladi iz Novog Pazara, Beograda, Sarajeva, Crne Gore, a prema nekim indicijama i iz Republike Turske. Pored grada Novog Pazara značajno finansijsku podršku ovom projektu daće i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Idejno rješenje ovog projekta prisutnima je predstavio njegov autor projektant Suat Ljajić, dok je za logotip i vizuelni identitet budućeg kompleksa ali i omladinske radne akcije “Ribariće 2019″ bila zadužena umjetnica Fatima Durović.


Ocijenjeno je da je projekat snažna pokretačka ideja i da se s nestrpljenjem iščekuje početak radova.

Nakon prezentacije projekta uslijedila je i diskusija, od prisutnih su se čule riječi hvale za ideju i idejeno rješenje projekta, a dati su i brojni prijedlozi koji će se razmatrati i vjerovatno biti uvršteni u finalni projekat budućeg turističkog nasela, pazarske plaže i sportsko-rekreativnog centra Vitkoviće na jezeru Gazivode.