Pokrenuta Likovna kolonija “Sjenica 2017” (VIDEO)

106
Foto: bnv.org.rs

U sklopu manifestacija obilježavanja stogodišnjice Sjeničke konferencije u Sjenici je jučer pokrenuta Likovna kolonija “Sjenica 2017”.

Deset umjetnika iz Sandžaka stvarat će djela inspirisana vrijednostima ovog kraja a sve u cilju sjećanja i promovisanja Sjeničke konferencije održane 1917. godine, historijski veoma bitnog događa za sve Bošnjake Sandžaka.

Koloniju “Sjenica 2017” je u svojstvu organizatora otvorio i prisutne pozdravio akademski slikar mr. Medzid Fakić, član Odbora za kulturu BNV, koji je tom prilikom detaljno upoznao umjetnike sa idejom organizovanja kolonije.

Foto: bnv.org.rs

Potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin zahvalio se slikarima iz cijelog Sandžaka na pokrenutoj koloniji i istakao da je Bošnjačko nacionalno vijeće svesrdno prihvatilo i podržalo njihovu inicijativu, izražavajući zadovoljstvo što program obilježavanja stogodišnjice od održavanja Sjeničke konferencije počinje upravo likovnom kolonijom.

Fijuljanin je također ukazao i na značaj Sjeničke konferencije za Sandžak povodom čije stogodišnjice je Vijeće ove godine organizovalo niz značajnih događaja i manifestacija.

Foto: bnv.org.rs

Koloniju su pozdravili i zahvalili na pozivu učesnici dr. Amra Hodžić Jejna, Maida Baždar Crnovršanin, diplomirani dizajner Rizo Toković, likovni umjetnik mr. Ibrahim Kurpejović, akademski slikar Belis Pojatić, akademski slikar Muriz Čoković, akademski slikar Rešad Prtinac, akademski slikar Hidajet Masličić i mr. Nikolija Mijailović

Dobrodošlicu i uspjeh u radu kolonije umjetnicima je poželio i predsjednik Opštine Sjenice Hazbo Mujović.

Foto: bnv.org.rs

Kolonija će trajati do 17. avgusta 2017. godine nakon čega su planirane izložbe radova u Sjenici, Novom Pazaru kao i drugim gradovima Sandžaka i šire.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je 2017. godinu proglasilo godinom Sjeničke konferencije koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, a dane 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake.