Omerović: Prava osuđenika u Nišu se poštuju

0
184
Foto: espreso.rs

“Prava svih osuđenika, a i muslimana u Kazneno-popravnom zavodu Niš su u potpunosti ispoštovana i u skladu sa svim zakonskim standardima Republike Srbije”, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović, koji je danas boravio u toj ustanovi i razgovarao sa upravnikom.

On je još jednom negirao informacije pojedinih portala da je u u toj ustanovi bilo međunacionalnog sukoba ali i dezinformacije da je jedan Novopazarac izboden nožem. Sva trojica Novopazaraca, koja su učestvoavla u tuči dobrog zdravstvenog stanja, rekao je Omerović za RTV Novi Pazar.

Omerović je istakao da je od upravnika Dejana Nedića dobio sve informacije u vezi ovog slučaja tuče i da rodbina osuđenika nema razloga za brigu.

“Osuđena lica, koja su učestvovala u tuči su Adis Ćorović, Nemanja Miković i Haris Murić. Ja sam pojedinačno razgovarao sa njima i dobio sam uverevanja da se tu nije radilo ni o kakvom međunacionalnom sukobu. Jedino lice, koje je zadobilo lakšu povredu je Miković. Namerno njega prvo pominjem, jer je taj mladi čovjek fizički napadnut od strane grupe osuđenika predvođena jednim Beograđaninom i zbog njegove majke garantujem da je njen sin živ i zdrav. Ima samo lakše povrede u predjelu brade, a isto se odnosi i na ostalu dvojicu Novopazaraca”, rekao je Omerović.

Omerović je dodao da je dobio informacije da zatvorenici islamske vjeroispovesti imaju pravo i na obavljanje namaza.

“Imao sam prilike da od Ismeta Grace, koji je teolog dobijem informacije da im je omogućeno petkom po sat vremena da obavljaju namaz u posebnoj prostoriji, koja je za to namijenjena”, kazao je Omerović.

On je istakao da je tokom boravka u Kazneno-popravnom zavodu Niš imao prilike da se uvjeri da je i hrana prilagođena potrebama, te da postoji poseban jelovnik po kojem se sprema hrana za muslimane.

“Danas sam se lično ujverio u kvalitet hrane. Upravnik mi je rekao da ne postoji nijedna pritužba na hranu, a tokom ramazanskog posta obroci, hrana posude sve je prilagođeno potrebama muslimana, koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. Za vreme Bajrama, oni koji imaju pravo dobijaju dozvolu da budu sa svojom porodicom, a organizuje se i svečani ručak”, dodaje Omerović.

Omerović je na kraju apelovao na sve građane da ne podležu dezinformacijama, te ukoliko imaju saznanja da postoje problemi u svim kazneno popravnim zavodima u Srbiji da se jave njemu, koji će te informacije proveriti u skladu sa svojim nadložnostima predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava.