Oko 4.500 Novopazaraca radi u tekstilnoj i industriji obuće

0
180
Foto: Facebook/brugjeansnp

Konfekcionari u Novom Pazaru godišnje proizvedu oko 10 miliona odjevnih predmeta, od kojih je oko 70 odsto namijenjeno izvozu, javlja radio Sto plus.

U oko 400 preduzeća i radnji za proizvodnju tekstila, koja zapošljavaju oko 1.500 radnika, najviše se šiju pantalone, košulje, jakne, suknje i haljine od džinsa, kao i dječija konfekcija.

Osim njih, u ovom gradu posluje i oko 50 obućara, koji zapošljavaju oko 3.000 ljudi, koji godišnje proizvedu oko 120 hiljada komada obuće.

U dokumentu “Profil zajednice”, koji je uradila lokalna samouprava, a u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se da je kvalitet obuće i odjevnih proizvoda u novopazarskim konfekcijama na evropskom nivou, a da dugogodišnje iskustvo garantuje konkurentne cijene, brzu isporuku i poštovanje ugovora i rokova.

Obuća i odjevni predmeti proizvedeni u Novom Pazaru, osim kupcima u Srbiji, dostupni su na rafovima brojnih radnji i u Grnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, kao u zemljama Evropske unije i Rusije.