Novopazarski tekstilci nade polažu u dualno obrazovanje

99

Tekstilna industrija u Novom Pazaru uspjela je da opstane uprkos velikoj konkurenciji proizvoda uvezenih iz Kine i Turske. U odnosu na devedesete godine prošlog stoljeća, proizvodi se tek trećina, ali i to je značajan doprinos za budžet države i lokalne samouprave.

Sve je manje i stručnog konfekcijskog kadra, koji je ponikao u nekadašnjem tekstilnom kombinatu “Raška” pa se proizvođači nadaju da će se novim dualnim obrazovanjem ubrzo riješiti i taj problem, prenosi RTS.

Mlade koji se sada školuju, čeka posao modnih dizajnera i od njih se očekuje da unaprede tekstilnu industriju u Novom Pazaru. Devedesetih godina džins se proizvodio u 400 mini pogona. Danas, nosioci tekstilne industrije u tom gradu su šest privatnih preduzeća.

“Za opstanak tekstilne industrije na ovim prostorima neophodna je zajednička strategija, još uvijek nemamo riješen problem otpadnih voda. Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga, lakši pristup stranim tržištima kao i podsticaji za nabavku opreme”, kaže Nihad Ugljanin, direktor privatnog preduzeća “Brug” u Novom Pazaru.

Protekle godine za novopazarske tekstilce nisu bile nimalo lake.

“Od prije deset godina smo imali velike promjene na našem tržištu upravo zbog otvaranja Srbije prema svetu i zbog dolaska svih svjetskih kompanija u Srbiju, tako da smo i mi morali da promijenimo način rada, stil rada i da se uključimo u tu svjetsku tržišnu igru”, kaže Tigrin Kačar iz kompanije “Stig”.

Nekada je tekstilna industrija u Novom Pazaru prerađivala tri do četiri miliona metara platna godišnje, danas tek trećinu.

Radnik Mersud Sinanović kaže da je nekada u porodici moglo da radi jedno, a sada mora dvoje da bi mogli da opstanu. Sa druge strane, a Beca Mustafići zadovoljna je poslovima koje ima i proizvodnjom.

Od 155 registrovanih tekstilnih proizvođača 135 su udružni u “Asteks”  asocijaciju.

“Tačno znamo koje firme mogu da rade ispomoć ovim većim firmama. Po grupama smo sortirali sve firme i na taj način smo napravili jednu bazu podataka gdje sve firme, odnosno njih 135 mogu na neki način da se uključe u opšti rad Asocijacije i Klastera”, kaže Nermin Balija, menadžer “Asteksa”.

U tekstilnoj industriji u Novom Pazaru danas je zaposleno oko 6.000 radnika što je od velikog značaja za grad od 120.000 žitelja u kome je svaki četvrti radno sposoban stanovnik bez posla.