Novi Pazar / Subvencije za zapošljavanje 30 radnika

0
157
Foto: radiostoplus.com

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručio je danas ugovore poslodavcima koji su u okviru projekta “Novi Pazar – novi poslovi” dobili subvencije za zapošljavanje 30 novih radnika.

On je kazao da je subvencije u vrijednosti od 1.500 eura za svako novo radno mjesto dobilo 26 poslodavaca.

“Svi zaposleni su dobili ugovore na neodređeno. Svako novo radno mjesto puno znači za Novi Pazar, jer znamo kolika je stopa nezaposlenosti u gradu i koliko je teška ekonomska situacija”, poručio je Biševac.

Prioritet za zapošljavanje imale su osobe iz kategorije teže zapošljivih – Romi, povratnici iz zemalja Evropske unije, kao i mladi do 30 godina starosti.

Direktor “Gradske čistoće”, koja je zaposlila četvoro Roma, Emin Omerović kazao je da je projekat “Novi Pazar – novi poslovi” značajan za to komunalno preduzeće.

“Poslovi koje obavljamo su izuzetno zahtevni i teško dolazimo do radne snage. Dobro je da smo sada našli četiri nova radnika, a uz to smo dobili i subvencije. Novi radnici su već počeli da rade i sve dobro funkcioniše”, dodao je Omerović.

Među poslodavcima koji su dobili subvenciju od 1.500 eura je i STR “Tanja”, vlasnika člana Gradskog vijeća Novog Pazara Tihomira Ratkovića (SNS), koji je na taj način zaposlio sina.

Dodjelom ugovora završena je prva faza projekta “Novi Pazar – novi poslovi” koji, uz lokalnu samoupravu, sprovode Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC).

Projekat je vrijedan 200.000 eura od kojih je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) obezbijedila 190.000, a ostatak lokalna samouprava.

Pored subvencija za zapošljavanje novih radnika, tim projektom je predviđena i dodjela 20 grantova za započinjanje sopstvenog biznisa i dva granta za podršku socijalno odgovornom preduzetništvu.