Novi Pazar / Nastupom kubanskog benda Salsa y Punto počeo 13. muzički festival “Stari grad”

85
Foto: Anadolija

Nastupom kubanskog benda Salsa y Punto večeras je u Novom Pazaru počeo 13. po redu muzički festival “Stari grad“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na gradskom šetalištu, gdje se ove godine održava ova tradicionalna manifestacija, okupilo se nekoliko hiljada građana, pretežno mladih. Bend Salsa y Punto na Festivalu i Novom Pazaru nastupa po prvi put, a ljubitelji muzike su uz poznate latino-američke ritmove uživali više od sat vremena.

Iza njih nastupila je rok grupa Kerber. Frontmen Kerbera Goran Gale-Šepa je počeo s pjesmama sa prvog albuma i, uz poznate hitove, “Babaroga”, “Bolje da sam druge ljubio”, “Čovek od meda”… novopazarsku publiku držao u ritmu rokenrola.

Direktor Festivala Aladin Imamović je pred početak večerašnjih koncerata rekao da je dosadašnje iskustvo u organizaciji ovog događaja omogućilo da sklope “sve kockice“ i da su dosadašnje reakcije publike pozitivne.

“Tradicija Festivala jeste neka vrsta obaveze da se publici koja ga posjećuje mora priuštiti jedna vrsta kvaliteta. Večerašnji koncerti kubanske grupe Salsa y Punto i velikana YU roka grupe Kerber biti fantastična i vrsta pečata i sutrašnja poslastica za ljubitelje dobre muzike biti poslastica kada će nastupiti Željko Bebek i izvoditi repertoar grupe Bijelo dugme između 74. i 84. godine. Imaćemo materijal uz pomoću kojeg ćemo naš grad predstaviti onako kako priželjukujemo”, rekao je Imamović.

On je pojasnio da ni ove godine neće biti takmičarskog dijela zbog, kako je rekao, trend Festivala jenjava ne zato što festivali nisu spremni već zato što na televizijama postoje programi za afirmaciju mladih muzičara.

Drugog dana festivala, 31. jula od 22 sata nastupit će Željko Bebek.

Muzički festival “Stari grad” pokrenut je 2004. godine. Festival je ranijih godina bio prilika za afirmaciju muzičara, a učesće u takmičarskom dijelu uzelo je više renomiranih imena sa svih prostora ex Jugoslavije.

U revijalnom dijelu Festivala prethodnih godina nastupale su poznate grupe i muzičke zvijezde regiona poput Crvene jabuke, Zabranjenog Pušenja, Kemala Montena, Mladena Vojičića Tife, Van Gogha, Nevernih beba…

Organizatori Festivala su Mass Enterteinment Group i Kulturni centar Novi Pazara, a među glavnim pokroviteljima 13. muzičkog festivala “Stari grad” su, pored Grada Novog Pazara i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.