Novi Pazar na dnu po transparentnosti rada lokalne samouprave

171

Opština Tutin nalazi se na 10. mjestu po ocjeni transparentnosti rada 15 lokalnih samouprava, dok je Novi Pazar na 12. mjestu, pokazuje posljednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.

Tutin, čiji je rad lokalne samouprave prije dvije godine bio među najnetransaparentnijim u Srbiji, sada je znatno napredovao sakupivši 47 indeksnih poena, čak 12 više nego u 2015. godini.

Za transparentnost budžeta Tutin je dobio 11 od 15 mogućih bodova, a maksimalan broj poena imao je i za sprovođenje javnih nabavki. Najslabiju ocjenu (samo jedan od maksimalnih sedam bodova) Tutin je dobio za sprovođenje javnih rasprava i konkursa.

Novi Pazar je u posljednjem istraživanju sakupio 39 indeksnih bodova (isto kao i prije dvije godine), a maksimalan broj poena za transparentnost dobio je za javne nabavke i informator.

Najnetransparentije oblasti Gradske uprave Novog Pazara su rad Skupštine (četiri od 18 maksimalnih bodova), rad javnih preduzeća i ustanova (četiri od 17), odnos lokalne samouprave i građana (četiri od 16) i budžet (šest od 15 bodova).

Najtransparentniju lokalnu samoupravu ima Pančevo, dok je od većih gradova u Srbiji Novi Sad sedmi, Niš osmi, a Beograd trinaesti.

Ovo istraživanje Transparentnost Srbija uradila je uz finansijsku pomoć Misije OEBS-a u Srbiji.

izvor: Radiostoplus.com