Nasufović: Srećan onaj koji u postu nađe mir sa sobom i svijetom

0
123
Foto: Anadolija

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kazao je da Ramazan ove godine u svijetu ne počinje svuda u isto vrijeme jer će će u arapskim zemljama početi u četvrtak.

On je kazao da muslimanski vjernici treba da se pridržavaju pravila u zemlji u kojoj žive, a ne pravila zemlje iz koje potiču, prenio je portal radija Sto plus.

Nasufović je u poslanici poručio da je pravi uspjeh postigao onaj jvernik koji posti i koji se tokom Ramazana nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti, potpuni uspjeh onaj koji nauči samopouzdaje ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu, a izvanredan uspeh onaj vjernik koji tokom posta nauči poštovanje prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

“Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vjernika vidimo srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu. Zato je srećan onaj koji se u Ramazanu odazove Alahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svetom, da nadje ljubav prema Bogu i prema čovjeku. U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i djaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana. Ramazan-šerif mubarek olsun”, poručio je Nasufović.

On je kazao da će tokom posta ispred Bajrakli džamije svako veče oko 20.00 biti organizovan iftar i da je to večera za sve, pa i za komšije koji ne poste, a koji žele da podijele radost iftara.