“Napravit će Muftija još stariji i ljepši”: Srušen glavni zid Arap džamije!

0
350
Foto: Facebook

Glavni zid Arap džamije, čija je rekonstrukcija u toku, srušen je tokom protekle noći.

Desilo se ono najgore. Ono na šta je dio stručne i građanske javnosti upozoravao da će se desiti zbog nestručnosti i nepostojanja uslova tehničke zaštite za izvođenje radova na ovom kulturno-historijskom spomeniku.

Podsjećamo, nekoliko dana pred početak proteklog mjeseca ramazana radnici angažirani od Islamske zajednice u Srbiji, koja upravlja ovim objektom, skinuli su krovnu konstrukciju i ćeremidu, te nakon prozivki dijela javnosti i lokalnih vlasti onako bez krova i golih zidova, ostavili džamiju da strči.

Ova, nekada centralna gradska džamija zatvorena je za vjernike 2016. godine. U Novom Pazaru i Sandžaku ovaj slučaj već izdvaja dio stručne, ali i građanske javnosti koji ukazuje da se “uz nečiji nagovor i nalog, kulturocidom i sistematski uništava sakralni objekt autentične osmanske arhitekture, islamska kulturna baština i ponovo zatiru historija, identitet i umjetnost ovog naroda”.

Vlasti Novog Pazara ocijenile su da je rekonstrukcija Arap džamije još jedna agresija na kulturnu baštinu grada i da je riječ o rekonstrukciji i revitalizaciji koja se provodi bez stručno izrađenog projekta i konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture donio je rješenje kojim se Islamskoj zajednici u Srbiji zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji Arap džamije. Kako se navodi u dokumentu, rješenje je donijeto zbog nepostojanja uslova tehničke zaštite za izvođenje radova na tom kulturno-historijskom spomeniku.

U rješenju se navodi da je Zakonom o kulturnim dobrima predviđeno da se svi radovi bez prethodno dobaljevnih dozvola zabranjuju, te da se na taj način krše zakonski propisi. U dokumentu se navodi i da je Arap džamija u sklopu Stare čaršije, te da prostorno pripada kulturno–historijskoj cjelini od izuzenog značaja.

Arap ili Hasan Čelebi džamija jedan je od najstarijih građevinskih i vjerskih objekata u Novom Pazaru. Spominje se u osmanskom popisu iz 1528. godine.