Muftija Dudić: Zabrinutost zbog širenja islamofobije

0
89
Foto: PIXSELL/Dalibor Urukalović

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocijenio je danas u razgvoru za radio Sto plus da se svijet mora zabrinuti zbog širenja islamofobije i mržnje prema islamu i muslimanima.

On je povodom terorističkog napada na Novom Zelandu radiju Sto plus rekao da je ovim činom poslata loša poruka muslimanima, posebno što je ubica bio inspirisan četničkim pjesmama i srpskim velikanima, čija su imena bila ispisana na njegovom oružju.

“Terorizam je zlo, bilo od koga da dolazi i on nikome ne donosi dobro. Bog nas je stvorio da budemo njegovi namjesnici na zemlji, da činimo dobro na ovom svijetu. Čvrsto vjerujem da današnji čin neće pokrenuti lavinu nekih drugih dešavanja u svijetu, koja će biti pripisana muslimanima“, rekao je Dudić radiju Sto plus.

On vjeruje da nema razloga da bude zabrinutosti na prostoru Srbije, ali ni na Balkanu.

“Mi smo ranije ukazivali na prisustvo dvojnih standarda, odnosno da jedna nepravda proizvodi neku drugu nepravdu. Nadam se da na Balkanu neće biti nekih reperkusija, mada se ovdje se nikada ništa ne zna. Danas su većinski nemuslimanski svijet i moderna Evropa na velikom ispitu poteza koje će povući”, rekao je Dudić.

On je istakao da je islam vjera mira i da će u tom pravcu i istrajati, prenosi radio Sto plus.

U današnjim napadima na Novom Zelandu na dvije džamije pune vjernika koji su došli na molitvu petkom ubijeno je 49, a povrijeđeno 20 ljudi.